Tajniak

• Autor wątku Autor wątku Lasto
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
L

Lasto

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam , jestem nowy na forum i już mam pierwsze pytanie :) , czy gdy załóżmy w jakichś okolicznosciach podejrzewamy że pewien mężczyzna jest "tajniakiem" gdybym zapytał "czy jest pan policjantem ?" czy gdyby był , prawo nakazuje mu sie przyznać czy może skłamać ? dziekuje za odp

Ku Twojej przestrodze apeluję do Ciebie, żebyś o takie rzeczy nie pytał, bo mogą Cię zastrzelić albo zgwałcić.

Lasto napisał:
czy gdyby był , prawo nakazuje mu sie przyznać czy może skłamać ?

nie wiem co rozumiesz pod pojęciem "tajniak" - policjant po cywilnemu? policjant dzialający pod przykryciem czy jeszcze coś innego... niemniej jednak żadne prawo nie nakazuje mu potwierdzać że jest policjantem, wyciągać legitymacji itp. jeśli nie wykonuje czynności zarezerwowanych dla funkcjonariuszy...

Ja proponuje do kazdego podchodzic i pytac sie czy jest policjantem :D

Ma obowiązek się przedstawić - ale koniecznie najpierw nazwiskiem, a potem ponownie imieniem i nazwiskiem.

... i do HP.

Chodzi mi raczej o sytuację , gdy podchodzi ktos i pyta sie czy mamy sprzedać "grama "

Lasto napisał:
Chodzi mi raczej o sytuację , gdy podchodzi ktos i pyta sie czy mamy sprzedać "grama "

Oczywiście, że ma taki obowiązek. Wystarczy zapytać "klienta", czy jest policjantem. Jeśli zaprzeczy, to spokojnie handluj.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót