Takie pytanko:)

• Autor wątku Autor wątku robertpie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

robertpie

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Jeżeli są wydane dwa postanowienia o nabycie spadku, pierwsze po ojcu (4 spadkobiercy) a drugie po mamie (3 spadkobierców) to jeśli przeprowadzić sądowy dział spadku to jednym wnioskiem? I jeszcze jedno, jaki to ma być wniosek (czy o zgodny dział spadku?) skoro w jednym jak i w drugim postanowieniu spadkobiercą jest osoba, która od ponad 20 lat nie daje znaków życia i musi być ustanowiony dla niej kurator?[/url]

czesc ja ktos dostał pozwolenie na remont i zaostał on zakonczony to czy musi on zgłaszac go do urzedu i czy mozna przerwac remont i pozniej do niego wrocic po pewnym czasie i czy to trzeba zgłaszac gdzies ?

Jeśli to ma być odpowiedź na moje pytanie to bardzo oryginalna :?

No to w końcu jak będzie z Waszymi odpowiedziami (bo widzę że jak się nie napisze w temacie postu "pomocy, pilna sprawa, ratunku" to nikt nie chce odpowiedzieć), a moje pytanie brzmi: (jeszcze raz je uszczuplę) czy jeśli musi być ustanowiony kurator dla nieznanego z miejsca pobytu i ten kurator będzie brał udział w postępowaniu sądowym o dział spadku, to samo to kwalifikuje wniosek o sądowy dział spadku jako wniosek niezgodny, a wiadomo że to pociąga za sobą inne (wyższe opłaty), gdyż jeśli się nie mylę i osoby które pytałem to za wniosek o zgodny dział spadku opłata wynosi 500 PLN, a za niezgodny już chyba 800 czy nawet 1000 PLN :roll: .

Akurat "pilne, pomocy" w tytule mnie osobiście odstręcza od otwierania postu.
Przypomnę, że nikt nie ma obowiązku udzielania odpowiedzi.
Może akurat nie ma chętnych do odpowiadania, albo znawcy postępowania cywilnego tu nie zajrzeli w ostatnim czasie.

Składamy jeden wniosek,bez wzgledu na to czy to jest zgodny,czy nie dział spadku.Tylko w prypadku,gdy jest to zgodny dział opłata wynosi 300 zl,a niezgodny -1000 zl.Wnioskodawca może satarać się o zwolnienie z opłaty od wpisu,jeśli ma trudna sytuację materialną.Wtedy trzeba dołaczyć odpowiedni wniosek,formularz do pobrania w sądzie.W tej sytuacji opłata bedzie wynosić 1000 zł,bo nie znane jest stanowisko tego spadkobiercy,który sie nie odzywa od 20 lat.

Powrót