Tantiemy dla Autora - jak zrobić aby wszystko było zgodnie z prawem?

• Autor wątku Autor wątku armon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

armon

Użytkownik
Odpowiedzi
49
Witam,

Aktualnie prowadzę wydawnictwo.

Mam po polsku nagrane wiele utworów edukacyjnych przeze mnie, które chcę aby przetłumaczyła pewna osoba na język angielski w zamian za co otrzyma ode mnie 50% zysków ze sprzedaży każdej sztuki utworu przetłumaczonego.

Rozumiem, że muszę podpisać z tą osobą umowę, w której ja pozwalam jej korzystać z moich utworów w celu przetłumaczenia, po czym ta osoba w zamian daje pełne prawo do sprzedaży mojemu wydawnictwu przetłumaczonych utworów w zamian za 50% dochodu, tzn. kwoty od której odliczyłem już koszty produkcji, VAT, oraz podatek dochodowy (19%).

Czy dobrze to rozumiem?

Jednak jedna rzecz mnie martwi, czy po tym wszystkim będę wypłacał te pieniądze tej osobie legalnie? W końcu są to pieniądze już po opodatkowaniu...
Czy muszę odprowadzać jakieś dodatkowe kwoty za ubezpieczenie tej osoby? Przecież nie będę tej osoby zatrudniał?? Ta osoba w końcu dostaje jakiś dochód i nie wiem, czy ja to muszę jakoś udokumentować, czy też ona?

Prosiłbym bardzo o pomoc, mam nadzieję, że wybrałem dobry dział, szukałem po Google odpowiedzi na mój problem, lecz tam tylko pisze co to są tantiemy, a nie pisze nigdzie jak płacić tantiemy i jak rozliczać się z z licencjodawcą.

Pozdrawiam serdecznie

Dział dobry. Ja jednak wybrałbym chyba inny model. Danej osobie zlecam na podstawie umowy o dzieło tłumaczenie materiałów i w tej umowie ona przenosi na mnie autorskie prawa majątkowe na odpowiednich polach eksploatacji (wzory takich umów był na forum w ostatnich tygodniach). Wtedy wynagrodzenie wypłacane jest jednorazowo, dla państwa idzie zaś zaliczka na podatek dochodowy. I nie 19% a 18% płacimy chyba teraz nie? :D

Podany przez Pana sposób byłby nieco problematyczny. Takie stałe źródło dochodu dla tamtej osoby wymagałoby jakiejś działalności gospodarczej. W każdym razie rozliczenie tego wydaje mi się byłoby karkołomne.

I należy pamiętać o 50% kosztach uzyskania przychodu (chyba się w tej kwestii nic nie zmieniło?).

Niestety, ale nie podejdzie mi wersja jednorazowego wynagrodzenia bo nie mam kapitału na przetłumaczenie aż tylu utworów.

no ale w takim razie po co są tantiemy?? przecież je się wypłaca tak jak chyba powiedziałem raz na jakiś określony w umowie czas.

Hmm ja to widzę np. tak:
Sprzedałem przetłumaczony utwór za 100 zł
Odprowadzam podatek VAT i zostaje kwota: 81.96 zł
Odprowadzam podatek dochodowy 18%: 67.21 zł
50% z kosztów produkcji, czyli powiedzmy z 4 zł: 65.21 zł
Teraz dzielę tą kwotę na 2: 32 zł 60 gr - jedną część biorę dla siebie, a z drugiej odprowadzam 20% podatku dla skarbu Państwa, czyli 6 zł 52 gr i ostatecznie autorowi zostaje 26 zł 8 groszy, a mi 32 zł 60 gr :?:

Dobrze to rozumiem?? ;)

Pozdrawiam

Tantiemy dla tłumacza to będzie Twój koszt czyli odprowadzasz je autorowi przed naliczeniem swojego podatku dochodowego. Tak jak policzyłeś to się robisz "w konia";)

Powrót