Tapety na telefon a prawa autorskie

• Autor wątku Autor wątku mankowski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mankowski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Zacznę może od tego, że prowadziłem kiedyś usługi polegające na sprzedaży tapet na telefon (via SMs Premium Rate).
Jako, że zasięg usługi miałem spory, nie chcąc ryzykować zakupiłem tapety od grafika - podpisaliśmy umowę o przeniesienie praw autorskich oraz majątkowych do grafiki. Po jakimś czasie jednak okazało się, że tapety nie są jego autorstwa.
Wbrew pozorom nie chcę spytać, jakie konsekwencje należałoby wyciągnąć w stosunku do nieuczciwego grafika, tylko w jaki sposób się przed takimi sytuacjami przestrzegać?

Napotkałem dziś taki serwis (podaję przykładową kategorię):
Tapety - Pejzaże - sms.wp.pl

Serwis Wp.pl, więc "lipy" raczej nie ma - prezentowane tam jednak tapety nie są w 100% tworzone przez ich grafików (w sumie to moje domysły). Jest sporo treści frywolnie poruszających się po internecie, jak to rozumiec pod kątem prawnym?

I tak bardziej technologicznie: zna ktoś miejsce/content, który mógłbym za darmo, bez przeszkód prawnych w ten sposób wykorzystywać?

Dziękuję i pozdrawiam,
Mariusz

W umowach zazwyczaj zawierane są klazule w których, autor zobowiązuje się pokryć wszelkie roszczenia osób trzecich lub wzięcie na siebie odpowiedzialności za zaistaniałą sytuację i wejście w ewentualnym sporze w rolę strony.

Gdy nie ma takich zapisów można się powołać na wadę prawną dzieła, dodatkowo roszczenie regresywne wobec pseudo-autora.

To, że coś jest w internecie praktykowane nie znaczy ze jest dozwolone. Istnieje niesłuszne przeświadczenie czy to co jest w sieci znajduję się w domenie publicznej - bład. Wszystko ma autora, niektórzy nie jednak nie chcą sie ujawniać - ich prawo. Jednak jak nie ma wyraźnej zgody na dalsze rozpowszechnianie, przeróbke etc - to nie można tego robić.

Powrót