taryfa opłat za wodę i ścieki

• Autor wątku Autor wątku rogalk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rogalk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam wszystkich.Przedsiębiorstwo usług komunalnych corocznie składa do wójta nowe taryfy na dostarczanie wody i odprowadzanie ścieków.Zwykle są to podwyżki.Rada gminy w głosowaniu nie zgadza się na zmianę cen ,jednak ceny wchodzą w życie po 60 dniach(chyba)od złożenia w urzędzie tychże taryf. Co mogą zrobić radni by podwyżki nie wchodziły w życie.Głosujemy przeciwko bo uważamy że wyliczone i przedstawione w kalkulacji koszty są za wysokie.Czy możemy te podwyżki w jakiś sposób prawny zatrzymać?Jeżeli tak to proszę mi jeszcze powiedzieć dlaczego w ciągu ostatnich czterech lat to wchodziło mimo głosowania rady przeciwko? Czy głosowanie rady w tej sprawie to tylko opinia która nikogo nie zobowiązuje?Pozdrawiam.

poczytaj ustawę o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i odprowadzeniu ścieków...
polecam

Witam.Czytałem.Cały artykuł 20 mówi o zasadach ustalania taryfy.Wiem że kalkulacje przedstawiane przez przedsiębiorstwo trzeba by podważyć by wykazać rentowność bez podwyższania stawek.Jako członek komisji rewizyjnej prosiłem prezesa o sprawozdanie roczne jakie składa do US .Niestety nie doczekałem się.Przedstawia nam kalkulacje w sposób nie jasny i mało przejrzysty.Podejmowaliśmy uchwałę o zniesieniu podatku rurowego by obniżyć koszty dystrybucji wody jednak nie za wiele to pomogło.Przedstawiał nam też prezes kilkuletni plan działań który przyjęliśmy uchwałą .Pozwala on na wniesienie planowanych kosztów inwestycyjnych do wyliczanej taryfy.Wydaje mi się że plan był potrzebny tylko do tego by zwiększyć stawkę bo przez ostatnie 3 lata to przedsiębiorstwo inwestowało tylko w naprawy bieżące typu pękła rura wymieniamy kawałek.Czy komisja rewizyjna ma wgląd w finanse przedsiębiorstwa.Tłumaczono mi w gminie że jest to spółka prawa handlowego(z o.o.) i my mamy wgląd tylko w tym zakresie w jakim finansujemy ją czyli damy stówę i możemy sprawdzić gdzie ta stówa została wydana.Tak więc jak ja mam rzetelnie sprawdzić przedstawioną mi kalkulację taryfy nie znając finansów przedsiębiorstwa? No i ostatnie pytanie : Przedsiębiorstwo ma umorzony podatek od nieruchomości , rurowy, od środków transportowych.Czy prezes ma prawo kwotę podatku umieszczać po stronie kosztów jakie ma przedsiębiorstwo ? Chyba będę za zniesieniem wszystkich ulg podatkowych dla przedsiębiorstwa i niech płaci należne podatki a będę forsował dopłatę do m3 dla mieszkańców gminy.I politycznie ładnie wygląda przed wyborcami :D a i jaśniej będzie w finansach PUK :mad:.Pozdrawiam.

Powrót