Tatuaż/ Celtyk

• Autor wątku Autor wątku Strzelisty
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Strzelisty

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam.

Za nie długi czas wybieram się do pracy do Niemiec.
Posiadam tatuaż w widocznym miejscu (przedramię wew. strona) z krzyżem celtyckim, wiem że sam znak jest w Niemczech zakazany.
Tak więc zastanawiam się jak prawnie wygląda sprawa dotycząca tatuażu z tym że znakiem. Czy mogą mnie spotkać z tego względu gdy będzie na widok publiczny jakieś konsekwencje ? Mam na myśli konsekwencje prawne tylko i wyłącznie.

Pozdrawiam.

Problemem krzyża celtyckiego jako symbolu jednej ze skrajnie radykalnych i zabronionych organizacji w Niemczech, zajmowały się sądy, odpowiadając na pytanie, w jakich przypadkach mamy do czynienia z propagowaniem symboli organizacji zdelegalizowanych i zabronionych, czyli z przestępstwem z § 86 i 86a StGB (=Strafgesetzbuch=niem. kodeks karny). Otóż niemiecki Sąd Najwyższy, tj. Bundesgerichtshof w Karlsruhe, potwierdzając pogląd Wyższego Sądu Krajowego w Norymberdze, tj. Oberlandesgericht Nürnberg, powiedział, że wprawdzie uwidacznianie krzyża celtyckiego publicznie, nawet w izolacji od pozostałych symboli tej zabronionej organizacji, tzn. bez pozostałych symboli i znaków, może być karalne, jednakże tylko wówczas, jeśli wynika to zamiaru i celu sprawcy i innych okoliczności. Chodzi tu głównie o zamiar i motywy, a także miejsce i środowisko czynu. A oto te orzeczenia, o których napisałem wyżej:

Postanowienie Sądu Najwyższego, 3. senat karny, z dnia 1.10.2008; sygn. akt.: 3 StR 164/08, oraz Wyższy Sąd Krajowy w Norymberdze, postanowienie z dnia 18.03.2008; sygn. akt: 2 St OLG Ss 12/08

Z tych orzeczeń wynika dla Ciebie, że jeśli brak podstaw do stwierdzenia, że uwidaczniając ten krzyż celtycki na swojej ręce, masz zamiar propagowania znaków i ideologii tej zabronionej organizacji lub jakiejkolwiek innej organizacji sprzecznej z niemieckim porządkie prawnym, i jeśli brak podstaw, aby Cię o takie coś podejrzewać, to możesz spokojnie pracować uwidaczniając wewnętrzną stronę przedramienia, gdzie wytatułowany masz ten krzyż celtycki. Zaznaczyć muszę, że nie wszystkie odmiany wizerunku tego krzyża w ogóle podlegają karalności. Ale nawet gdyby była to ta karalna wersja, to do uznania, że popełniasz przestępstwo z §§ 86, 86a StGB, konieczne byłyby jeszcze inne okoliczności świadczące o Twoich zamiarach, a przecież takich nie masz, jak przypuszczam.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za obszerną i rozwiniętą odpowiedź. Nie, nie mam zamiaru propagowania niczego, tatuaż jest mój, dla mnie i dotyczy mojego światopoglądu i sam "celtyk" wchodzi w skład większej kompozycji. Ja posiadam akurat ten wzór krzyża, który na terenie Niemiec jest zakazany jako symbol neofaszystowski. Dla tego zastanawiałem się czy zaraz mi ktoś nie wyjdzie z tematem, jestem urażony, godzi w moje uczucia etc. I zacznę po sądach się włóczyć...chociaż krzywdy wyraźnej nikomu nie zrobiłem.

Nie mogę Cię zapewnić o tym, że nikomu to nie będzie przeszkadzało, i że nikt nie wpadnie na pomysł, aby złożyć na Ciebie doniesienie. Przemyślałem taką sytuację, kiedy zostałbyś oskarżony przed sądem z powodu tego tatuażu i jego uwidaczniania wśród ludzi; np. wśród współpracowników. Zakładam, że sąd zna te orzeczenia Sądu Najwyższego i tego Wyższego Sądu Krajowego w Norymberdze, które podałem w moim wcześniejszym wpisie, a w razie czego życzyłbym Ci adwokata obrońcy, który problem tego symbolu, a także właśnie te podane tu orzeczenia sądowe tak zna, jak ja je znam. Powtarzam: Musiano by udowodnić takie okoliczności, z których jednoznacznie wynikałoby, że uwidaczniając ten tatuaż w zamierzony sposób propagujesz symbole tych zabronionych organizacji; samo uwidacznianie nie wystarczyłoby do skazania Cię z § 86 i § 86a StGB (skrót od niem. kodeks karny=Strafgesetzbuch)

Ostatnia edycja:
Ok, rozumiem. Dziękuję bardzo za odpowiedź. Pozdrawiam.

Powrót