Tauron i Home Assistant - monitorowanie zużycia energii

• Autor wątku Autor wątku LapaRough
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

LapaRough

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Mam system Smart Home, pozwalający na monitorowanie wielu rzeczy w domu, od czujnika zalania, przez dymu, po temperaturę, wilgotność i energię.

Mam też gniazdka monitorujące zużycie energii, ale nie jest to zużycie całego mieszkania.

Chcę monitorować zużycie poprzez bezinwazyjną obserwację diody znajdującej się na liczniku od Tauron.
Dioda miga 6400 razy na 1KW i licząc jej mignięcia można dokładnie zmierzyć ile prądu pobiera mieszkanie.

Urządzenie do monitorowania to fotokomórka montowana w skrzynce, ale nie na liczniku, w żaden sposób nie zakłóca pracy urządzenia ani nie ingeruje w nie. Fotokomórka obserwuje migającą diodę i licząc błyski daje znać komputerowi ile zużywam prądu.

Przekazałem do Tauron schemat urządzenia z pytaniem czy mogę tak robić, odpowiedzieli, że nie.
Ale nie powiedzieli dlaczego.

Chciałbym wiedzieć, o co ich pytać dlaczego nie mogę tego robić.

Jedyna odpowiedź jaką dostałem po wytłumaczeniu i wysłaniu schematu urządzenia jest poniżej:

Nie wrażamy zgody na montaż jakichkolwiek nielegalizowanych i nieautoryzowanych urządzeń na oraz w pobliżu liczników energii elektrycznej, które to są własności Tauron Dystrybucja S.A.

Co możemy Panu zaproponować

Ma Pan możliwość złożenia wniosku na zdalny odczyt na stronie https://www.tauron-dystrybucja.pl/uslugi-dystrybucyjne/zdalny-odczyt-na-wniosek. Prosimy, aby zapoznał się Pan z informacjami tam zawartymi. Każdy wniosek rozpatrujemy indywidualnie.

Rozwiązanie zaproponowane przez Tauron mnie nie zadowala, nie chcę ich licznika za 300 zł, bo moje urządzenie kosztuje 25 zł. Ich licznik nie będzie działał ze smart home, więc muszę mieć urządzenie, które opisałem im w zgłoszeniu.

Co mógłbym działać dalej? Czy mogą zabronić instalacji? A jeśli tak to na jakiej podstawie?
A jeśli założę, bez zgody, to czy mogą próbować udowodnić, że zakłóca to pomiar? (nie zakłóca)

Pozdrawiam serdecznie

I jak założyłeś tego sprzęta? Bo mnie też ciekawi jak sprawa się skończyła.

Dostałem super ofertę od Tauron, że mogę zamontować za ok 300 zł ich licznik, który będzie się łączył z ich serwerem i z poziomu konta klienta będę mógł sprawdzić dzienne zużycie.

Więc kupiłem bezpiecznik tuya z zigbee na cały dom, mam go zamontowanego u siebie przy bezpiecznikach w domu i z niego mam aktualne dane i wykresy.
Koszt licznika - 190 zł.

Powrót