Tel. + ogloszenie to dane osobowe?

• Autor wątku Autor wątku sc0rp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sc0rp

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
To mój pierwszy post na tym portalu. Chciałem zapytać, gdyż nie jest to dla mnie jasne czy numer telefonu + anons (w internecie - gdzie są umieszczone dane o osobie, jaki ma kolor oczu, włosów, wzrost, waga, a także zdjęcia etc.) to są to dane osobowe w rozumieniu GIODO i przed opublikowaniem tych danych powinienem zgłosić bazę do GIODO (dodam, że użytkownicy sami dodają te informacje)? Mam wątpliwości, gdyż z jednej strony na podstawie tych danych nie można bezpośrednio ustalić danej osoby (imię i nazwisko), ale z drugiej można zadzwonić pod wskazany numer i się spotkać.

Z góry dziękuje za odpowiedź.

Witam,
Rejestracja zbioru danych jest podstawowym obowiązkiem każdego administratora.
Reguluje to ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (tekst jedn. Dz.U. z 2002 r. nr 101, poz. 926 z późn. zm.).
Administrator danych obowiązany jest zgłosić zbiór danych osobowych do rejestracji GIODO.
Definicja danych osobowych znajduje się w art. 6 ustawy. Danymi osobowymi są wszelkie informacje dotyczące konkretnej osoby, za pomocą których bez większego wysiłku można tę osobę zidentyfikować, chociaż nie jest ona wyraźnie wskazana.
Napisałeś o tym, że umieszczone dane o osobie to jaki ma kolor oczu, włosów, wzrost, waga, a także zdjęcia oraz nr telefonu.
Mając na uwadze powyższe, należy pamiętać, że możliwą do zidentyfikowania jest taka osoba, której tożsamość można określić bezpośrednio lub pośrednio,w szczególności poprzez powołanie się na numer identyfikacyjny albo jeden lub kilka specyficznych czynników określających jej cechy fizyczne, fizjologiczne, umysłowe, ekonomiczne, kulturowe lub społeczne.Do danych osobowych zalicza się więc nie tylko imię, nazwisko
i adres osoby, ale również przypisane jej numery, dane o cechach fizjologicznych,
umysłowych, ekonomicznych, kulturowych i społecznych.
Więc kolor oczu, włosów, wzrost, waga, a także zdjęcia to dane osobowe. Jeżeli są przetwarzane należy zgłosić zbiór do GIODO.

pozdrawiam.

Powrót