Teledysk - przekazanie praw autorskich zamawiającemu

• Autor wątku Autor wątku Ville
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie,

Realizuję dla Klienta animowany teledysk do dostarczonego przez niego utworu, który sam w sobie stanowi wykonany przez niego cover/remix utworu zagranicznego. Wg. Klienta, nabył on prawa do nagrania i rozpowszechniania utworu w swoim wykonaniu. Zastanawiam się jednak, na wszelki wypadek, jak wygląda sprawa z przekazaniem praw majątkowych do wykonanego przeze mnie wideogramu, w przypadku, gdyby jednak prawa do muzyki okazały się być obciążone roszczeniami.

Czy można jakoś zawrzeć w umowie treść mówiącą, że przedmiotem przekazywanych przeze mnie praw jest wyłącznie warstwa wizualna, a prawa autorskie utworu, do którego powstał teledysk, leżą już w gestii zamawiającego? Czy może automatycznie prawa twórcy do teledysk są rozumiane w ten właśnie sposób?

Wiem, że istnieje np. rozróżnienie na Producenta i Współtwórców, w tym wypadku jednakże występują jedynie dwie osoby - niezależny muzyk i jednoosobowy twórca teledysku.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Ville napisał:
... Czy można jakoś zawrzeć w umowie treść mówiącą, że przedmiotem przekazywanych przeze mnie praw jest wyłącznie warstwa wizualna, ...
Ależ Ty tylko takie prawa możesz przenieść na zamawiającego.

PS.
Najpierw zawiera się umowę a potem ją realizuje.

PS.
Najpierw zawiera się umowę a potem ją realizuje.
Co prawda, to prawda, na przyszłość będę mądrzejszy pod tym względem :)

Czyli wychodziłoby na to, że mogę zawrzeć w umowie standardowe zapisy o przekazaniu całości praw majątkowych do teledysku, polach eksploatacji itd, i z tego już wynika, że chodzi tylko o ilustrujący muzykę film, którego jestem twórcą... Dziękuję za pomoc :)

Pozdrawiam

Ville napisał:
... zawrzeć w umowie standardowe zapisy o przekazaniu całości praw majątkowych do teledysku, polach eksploatacji itd, i ...
Przedmiot umowy, przeniesienia praw, powinien być w umowie wyraźnie określony.

Powrót