Teledysk

• Autor wątku Autor wątku NoRecall
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

NoRecall

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie :) Chciałem się zapytać o ciekawą sprawę... Jestem z zespołu NoRecall NoRecall bei MySpace Music - Kostenlos MP3s anhören, Bilder & Musikvideos ansehen i w najbliższej przyszłości chcemy kręcić teledysk do piosenki "Armia Sumienia". Mam pytanie o prawa autorskie. Chcielibyśmy wykorzystać fragmenty kronik wojennych, choćby z YT typu przemarsz wojsk itd. Granie byłoby przeplatane krótkimi fragmentami po kilka sekund. Chciałem się zapytać czy np. jeśli wykorzystuję jakiś filmik z YT to osoba, która go udostępniła odpowiada za prawa autorskie, czy np. ja również jak z tego korzystam. Ponadto czy można jakoś ominąć ewentualne problemy z prawami autorskimi przy wykorzystywaniu tych krótkich fragmentów, a jeśli nie, to do kogo się zgłosić ? Na prawdę nie mam o tym zielonego pojęcia, wiec liczę na Waszą pomoc ;) "Pomożecie ?" :) Pozdrawiam

Krótkie fragmenty mogą być objęte prawem cytatu:
Art. 29.
1. Wolno przytaczać w utworach stanowiących samoistną całość urywki rozpowszechnionych utworów lub drobne utwory w całości, w zakresie uzasadnionym wyjaśnianiem, analizą krytyczną, nauczaniem lub prawami gatunku twórczości.

A do kogo się zgłosić, jeśli nie? Do posiadaczy praw autorskich. Kto to jest - a któż to wie?

Powrót