Teledyski

• Autor wątku Autor wątku tobi85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tobi85

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam,

oda jakiegoś czasu np. w klubach są imprezy na których są miksowane teledyski (razem z podkładem muzycznym).
Moje pytanie brzmi czy teledyski ściągnięte z internetu np. youtube są legalne i można je miksować na imprezach, jeżeli nie to czy są jakieś instytucje gdzie można kupić teledysk?
I pytanie nr. 2 czy zwykła licencja którą posiada dyskoteka umożliwia legalne miksowanie teledysków czy trzeba dokupić coś więcej ?

tobi85 napisał:
Moje pytanie brzmi czy teledyski ściągnięte z internetu np. youtube są legalne i można je miksować na imprezach, jeżeli nie to czy są jakieś instytucje gdzie można kupić teledysk?
Po pierwsze należy przeczytać regulamin YT -- dostępny jest po polsku na dole każdej strony YT. O ile wiem, w regulaminie tym zapisano, że:
  1. wykorzystywanie komercyjne utworów zamieszczanych na YT przez użytkowników YT może występować wyłącznie na podstawie osobnego zezwolenia udzielanego przez YT.
  2. wykorzystanie utworów zamieszczanych na YT może występować jedynie poprzez narzędzia YT (odtwarzacz - wbudowany w stronę www lub linkowanie do oryginalnego odtwarzacz na stronie YT);
  3. YT nie odpowiada za ewentualne naruszenia prawa autorskiego dokonane przez osobę zamieszczającą utwór na stronie YT. Prościej mówiąc, nie ma żadnych gwarancji, że teledysk umieszczony na stronie YT nie narusza praw autorskich właścicieli praw autorskich i pokrewnych do tego teledysku.
Sumując, ot tak po prostu nie można, gdyż narusza się prawa YT oraz możliwe jest naruszenie praw autorskich i pokrewnych do teledysku.
czy zwykła licencja którą posiada dyskoteka umożliwia legalne miksowanie teledysków czy trzeba dokupić coś więcej ?
zależy, czy licencja jest wykupiona wyłącznie na publiczne odtwarzanie, czy również na realizację praw zależnych do teledysku (czyli korzystanie z opracowań teledysku - mixingów). Trzeba zapytać się licencjodawcy. Jeśli nie obejmuje opracowań (mixingów), trzeba rozszerzyć licencję.

Powrót