Telefon na gwarancje, czy taki papier może być dowodem zakupu?

• Autor wątku Autor wątku siatkarz014
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

siatkarz014

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam, chciałem dzisiaj oddać telefon LG na gwarancję w salonie Orange. Kartę gwarancyjną mam nie podbitą, ale czytałem o tym wcześniej i wyczytałem, że teraz rzadko ją podbijają i wystarczy jakiś dowód zakupu. Byłem pewien, że taki posiadam(załącznik) ale okazało się, iż nie jest to wystarczający dokument. Koleś sam nie wiedział czy to wystarczy, chciał zadzwonić do serwisu LG lecz nie odebrali więc koniec końców telefonu na gwarancję nie przyjął. Przyznam szczerze, że wcześniej nie zauważyłem, iż jest to potwierdzenie odbioru a nie faktura, gdyż znajdowały się na nim wszystkie potrzebne dane(szczególnie data zawarcia umowy). Telefon kupowałem pół roku temu i wcześniej się tym papierom nie przyglądałem.
Jak uważacie, taki dokument nie wystarczy na przyjęcie telefonu na gwarancję? W poniedziałek będę jeszcze dzwonił w tej sprawie do serwisu LG lecz słyszałem, że chcąc oddać telefon od razu do LG wymagana jest karta gwarancyjna i dowód zakupu, a przez salon wystarczy jakiś dowód zakupu.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Nie wiemy, bo warunki gwarancji określa wyłącznie Gwarant - przeczytaj je dokładnie. Możesz też reklamować towar u sprzedawcy jako niezgodny z umową (nie z gwarancji) przy czym ważna jest dokładna data zakupu, aby podać podstawę prawną (bo ja na tej karcie widzę datę zawarcia umowy rok temu, a nie pół).

Patrzyłem na karte gwarancyjną i tam nie ma wspomniane o dowodzie zakupu. Tak bo ja pół roku temu kupiłem na allegro jako półroczny. Reklamacja towaru jako niezgodny z umową nie wymaga paragonu lub faktury, wystarczy ten papier co ja mam?

Tak bo ja pół roku temu kupiłem na allegro jako półroczny.
A dokładnie w który dzień?

Reklamacja towaru jako niezgodny z umową nie wymaga paragonu lub faktury, wystarczy ten papier co ja mam?
A czy kupiłeś go od osoby prywatnej czy przedsiębiorcy?

Ojj nie jestem w stanie sprawdzić, jaki to był dzień ale raczej ponad pół roku. Kupiłem od osoby prywatnej, która wzięła ten telefon z salonu Orange

Więc powiem tak: możesz jeszcze złożyć reklamację z tytułu rękojmi za wady do tej osoby na podstawie art 556 KC i dalszych. Nie musisz korzystać z gwarancji. Musisz mieć jednak na uwadze fakt, że zależnie od daty zakupu obowiązują nieco inne treści artykułów i dlatego data zakupu jest dość istotnym faktem.

Dziękuje za odpowiedzi, czyli taki papier rzeczywiście może być potraktowany jako niezbyt wystarczający tak?

Jeśli chodzi o gwaranta to może, bo to on ustala zasady, na podstawie których przyjmuje przedmiot na naprawę.

Na forum używam tych pojęć zamiennie, by każdy zrozumiał, że chodzi o człowieka nieprowadzącego DG, a nie o przedsiębiorcę. Zdarzało mi się, że dyskutanci pod pojęciem osoby fizycznej dokooptowywali sobie sformułowanie "osoba fizyczna prowadząca działalność gospodarczą".

Powrót