Telefon niezgodny z opisem

• Autor wątku Autor wątku Gabrielazapala
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gabrielazapala

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam ! Dnia 13 lipca zakupiłam telefon wraz z opcja dostawy pobraniowej . Telefon był opisany jako wymieniony w serwisie samsunga na fabrycznie nowy czyli po prostu nowy telefon . Cena była zaniżona ale kierowałam sie tez faktem iż ten sklep miał pozytywne opinie. Pisałam ze sprzedawca czy telefon posiada jakiekolwiek wady na co on odpowiedział ze żadnych absolutnie. Gdy przyszła paczka otworzyłam ja przy kurierze aby sprawdzić zawartość . Telefon na pierwszy rzut oka wydawał sie jak najbardziej w porządku. Jednak gdy go włączyłam zauważyłam po dłuższej chwili ze telefon ma porysowany wyświetlacz dosyć mocno , dodam ze nie mogło to powstać z mojej winy poniewaz poprosiłam sprzedawcę aby założył na ekran szkło hartowane przed wysyłka za które zapłaciłam. Okazało sie ze bateria trzyma nie dłużej niż 3 godziny , telefon czasem gubi zasięg i zauważyłam jak by przy wyswietlaczu było coś kombinowane , po prostu jakby sie odklejał. Zadzwoniłam do sprzedawcy i zażądałam zwrotu. Powiedział ze zwrot pieniędzy jest możliwy jeżeli telefonu nie używałam. Stwierdził ze wady które przedstawiłam nie sa możliwe a porysowany ekran jest zapewne moja sprawa... Powiedział aby jak najbardziej wysłać telefon im i oni go przeznacza do naprawy poniewaz jest na gwarancji. Szczerze nie interesuje mnie ta opcja bo boje sie ze skoro wysłali telefon pełen wad to mogą tylko pogorszyć sprawę zreszta nie mam nawet ochoty sie z nimi targować chce odzyskać swoje pieniądze. Dodam tez ze sprzedawca był wyjątkowo arogancki. Chciałabym sie zapytać co mam w zaistniałej sytuacji zrobić ? Czy mam jakieś prawo aby odzyskać pieniądze ? Dziękuje za wszystkie odpowiedzi !

Rękojmia za wady. Ustawa konsumencka z dnia 25.12.2014r.

arturoooo napisał:
Rękojmia za wady. Ustawa konsumencka z dnia 25.12.2014r.

A co jeżeli ten sprzedawca sie nie zgodzi ? Bo stwierdzi ze wady powstały z mojej winy ?dodam ze raczej jest to taki cwaniaczek

a) Miejski Rzecznik Konsumentów
i/lub
b) prawnik + pozew cywilny do Sądu.

Zresztą...kto kupuje u takich ludzi telefony? :o :o :o

arturoooo napisał:
a) Miejski Rzecznik Konsumentów
i/lub
b) prawnik + pozew cywilny do Sądu.

Zresztą...kto kupuje u takich ludzi telefony? :o :o :o
On prowadzi komis i ma raczej dobre opinie wiec nie miałam podstaw aby czegoś sie obawiać

A dlaczego nie dokonasz zwrotu ustawowego w ciągu 14 dni?

NagłaPomoc napisał:
A dlaczego nie dokonasz zwrotu ustawowego w ciągu 14 dni?

Poniewaz pan sprzedawca powiedział, że zwrot taki jest możliwy tylko gdy telefon nie był używany i ma niestety racje.

A no to jak sprzedawca Ci tak powiedział to ja nie mam pytań...

Gabrielazapala napisał:
Poniewaz pan sprzedawca powiedział, że zwrot taki jest możliwy tylko gdy telefon nie był używany i ma niestety racje.

Używanie = w granicach zwykłego zarządu można - czyli to co w sklepie = włączyć / pobawić się menu.

Ja bym odstąpił od umowy w ciągu tych 14 dni - najpierw wysłał pismo a później odesłał telefon.

Powrót