Telefon od oszusta. Możliwa blokada imei

• Autor wątku Autor wątku tomeklag
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomeklag

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry.
Zakupiłem w ostatnich dniach za pomocą portalu OLX telefon od osoby prywatnej. Niestety nie znając obecnych praktyk operatorów telefonii komórkowej nie miałem pojęcia o możliwości blokady telefonu w przypadku niespłacania rat za niego.
Dopiero dzisiaj trafiłem na informacje z tym związane.
Telefonu jeszcze nie uruchomiłem. Podejrzenie wynika z tego, iż użytkownik usunął konto na OLX, nr telefonu jest nieaktywny - wydaje mi się, że padłem ofiara oszusta. Do telefonu dostałem fakturę z danymi "rzekomo" dziewczyny sprzedającego.
Co powinienem zrobić w tej sytuacji? Jakie kroki podjąć?
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam serdecznie,
Tomek

Nie chce mi się wierzyć że operator blokuje telefon, bo kara jest za zerwanie umowy przed czasem, a opłata za telefon to np 1zł.

Szybciej bym był za tym, że ktoś zgłosił kradzież telefonu na policji, a policja na wniosek poszkodowanego zablokowała ten telefon u operatorów GSM.

Padłeś ofiarą oszusta, zgłoś to na policję.

dywann napisał:
Nie chce mi się wierzyć że operator blokuje telefon, bo kara jest za zerwanie umowy przed czasem, a opłata za telefon to np 1zł.

Szybciej bym był za tym, że ktoś zgłosił kradzież telefonu na policji, a policja na wniosek poszkodowanego zablokowała ten telefon u operatorów GSM.

Padłeś ofiarą oszusta, zgłoś to na policję.
To uwierz, czasy telefonów za 1 zl pomału odchodzą do lamusa. Teraz operatorzy sprzedają telefony na raty i niektórzy (T-mobile i Plus)stosują właśnie takie zabezpieczenie przestaniesz spłacać to blokada.
Niestety najbardziej tracą właśnie ci co kupili telefon w dobrej wierze. Policja nic tutaj nie pomoże.

Wysłane z mojego SM-T585 przy użyciu Tapatalka

To jest dalej oszustwo, sprzedać telefon który zostanie zablokowany.

Jest jeszcze zmiana operatora.

Przede wszystkim powinieneś przejrzeć tę fakturę i skontaktować się z tym, który ją wydał. Potem można zgłaszać sprawę na policję.:mad:

kolego nic z tym nie zrobisz, policja sie tym nie zajmie. zobacz moj post wyzej w podobnej sprawie . jak ktos przestanie placic blokada - moim zdaniem nie legalna ,wg prawa telekomunikacjnego imei blokuje sie w przypadku kradzionych telefonow.operator nie zglasza zadnego przestepstwa tylko sobie sam blokuje bo to jego wlasnosc, choc wg mnie robi to nielegalnie. operator ci tez nic nie pomoze , nie mozesz nawet przejać rat ani cesji zrobic. witam w roku 2018 , duze firmy robią cos chcą ,a małego złamią za byle co. telefon działać bedzie za granicą . słowem płyta główna jest do wyrzucenia i nie uzytecznaw kraju. sprawa juz przerobina pare razy na tym forum ,blokady wyszly od 2016 .07 najpiew plus potem tm (04.2017)

Kupiłeś telefon z fakturą, którego nawet nie włączyłeś i czujesz się oszukany ? Mało tego, Ty już wiesz, że sprzedający nie będzie płacił rat za niego. Już widzę jak na komisariacie, zabijają Cie śmiechem.
Może sprzedający usunął konto na olx, bo nie będzie więcej korzystał z portalu a telefon ma wyłączony, bo wyjechał za granicę, albo po prostu wyłączył bo ma taki kaprys.

Witam,

Jak można sprawdzić czy telefon jest w ratach i czy grozi blokada? (przed kupnem). To dotyczy tylko operatora, czy po włożeniu karty innego operatora dalej będzie blokada?.

Przed zakupem poprosić o fakturę oraz w razie wątpliwości sprawdzić po imei na stronie operatora ( w plusie i tmobile jest taka możliwość ). Tak będzie dalej blokada , oraz to że nikt nie zagwarantuje iż sprzedający będzie sumiennie płacił raty.

Ostatnia edycja:
Yellowstone2012 napisał:
Kupiłeś telefon z fakturą, którego nawet nie włączyłeś i czujesz się oszukany ? Mało tego, Ty już wiesz, że sprzedający nie będzie płacił rat za niego. Już widzę jak na komisariacie, zabijają Cie śmiechem.
Może sprzedający usunął konto na olx, bo nie będzie więcej korzystał z portalu a telefon ma wyłączony, bo wyjechał za granicę, albo po prostu wyłączył bo ma taki kaprys.

blokada moze nastapic dopiero po 3,4 mcach od zakupu. sieci czekaja 3mc na wpłate potem pisza pismo, nie ma wplaty - rozwiązują umowe i blokuja fona . kolega nizej pyta jak sprawdzic czy tel nie z rat tm plus gsm. po prostu sprawdzasz papiery telefonu fvat paragon +umowa z sieci ,jesli telefon byl kupiony w twoim miescie idziesz do salonu z tym co sprzedaje salon potwierdzi jego zakup. najlepiej spisac umowe kupna jak zakup powyzej 1000zl lecisz do skarbowki placisz pcc tak jak przy zakupie auta - wiem ze malo kto to robi przy innych rzeczach. nie ma zadnej gwarancji ze ktos przez dwa lata bedzie płacił ale niedajmy sie zwariować ,oszustów nie ma 99% ale moze max 4% ,reszta ludzi placi .na stronach plusa i tm masz formularz wlasnosci ale jest dziurawy i np kupisz telefon dzis z data z dzis z plusa to go nie ma w bazie. wiec lepsza metoda sprawdzenia od kogo kupujesz ,jesli masz swoje lata i jakies tam doswiadczenie zyciowe ,widzisz czlowieka przed toba i z nim rozmawiasz to mozesz cos sie domyśleć. jak trafisz na zawodowych wałkarzy to raczej cie przerobia ,ale taki ich fach raczej rzadko popełniajaą błedy.

jak telefon zablokowany to zadna karta polska nie bedzie działać ,moim zdaniem działąnie NIELEGALNE bo toelefon nie jest zgłoszony jako kradziony, nie neguje tu nagannego braku wpłat ale samego zastosowania blokady wbrew przepisom prawa telekomunikacyjnego. Korporacje nie są od jego wykładni i naciągania do swoich potrzeb, a niejednokrotnie maja dużo na sumieniu np plus gsm z promocją LTE którego nie było ... .

Ostatnia edycja:
tomeklag napisał:
Co powinienem zrobić w tej sytuacji? Jakie kroki podjąć?
Kodeks Cywilny Dział II Rękojmia za wady.

Użyj też opcji szukaj sporo wiadomości w tym temacie jest.

Ostatnia edycja:
Powrót