Telefon prowidera dotyczący routera

• Autor wątku Autor wątku 19normalny89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

19normalny89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Przed chwilą dzwonił provider i się mnie pytał czy mam router. Skłamałem że nie. Mam dwa kompy pod jeden kabel za pomocą routera rozdzielone

Mówił że jest jakieś przeciążenie na moim łączu, pytanie brzmi. Jak to oni wykryli i czy ściąganie plików cały dzień i noc mógł dać im taki sygnał ? No i czy moja sieć zezwala na rozdzielenie łącza na dwa komputery ?

Moja sieć -> click

5.W składanym przez Klienta zamówieniu określa on wybrany przez siebie pakiet usług, zgodny z Cennikiem Usług iB s.c. Wybrany przez Klienta pakiet usług określa ilość i rodzaj urządzeń podłączonych do sieci.

6.Podłączenia dokonuje tylko uprawniona osoba; podczas instalacji następuje autoryzacja urządzeń będących własnością Klienta.

7.Zabrania się podłączania do instalacji sieciowej za pomocą nie autoryzowanych urządzeń (w szczególności kart sieciowych, koncentratorów, przełączników).
Według regulaminu to w umowie jest ustalane ilu komputerów możesz używać.
Wykrycie czy łączysz się przez router czy nie, jest teoretycznie możliwe, ale prędzej ich zainteresowanie wzbudziło to całodobowe korzystanie z łącza.Jedna osoba raczej nie powinna cały dzień siedzieć przy komputerze,bardziej realne wydaje im się,że podzieliłeś się wbrew umowie łączem z sąsiadami(kradzież sygnału) i korzysta z niego powiedzmy 10 osób o rożnych porach co daje całodobowe wykorzystanie na pełnych obrotach.

Zakładam, że te całodobowe ściąganie plików to z toorentów, a przecież sieć i protokół torrentów są tak skonstruowane by można było przerwać ściąganie, iść spać i rano rozpocząć dalsze ściąganie bez tracenia dotąd ściągniętych danych.

Ostatnia edycja:
Jedno łącze dzielę na dwa komputery. Mój i brata... czyli lamię regulamin, tak ?
Mam nowy komputer, nową kartę sieciową i też łamię regulamin, tak ?

No cóż, trzeba będzie pożegnać się z takim providerem.
Żałosne jest dzwonić do klienta który korzysta z maksymalnej mocy łącza. Podpisana została umowa w tej samej cenie na 4 MB ale na pytanie kiedy zostanie włączone odpowiadają ze tego nie wiedzą...

Czy mógłby ktoś jeszcze zerknąć na Sileman czy u nich też to tak śmiesznie wygląda.

Ostatnia edycja:
Ja po przejrzeniu tego co tam masz wcale nie widzę zakazu. Komputer - w przypadku tej umowy powinniśmy rozumieć jako urządzenie techniczne pracujące zgodne ze standardem IPv4, FastEthernet 100Base-TX oraz wspierające protokół TCP. Od operatora dostajesz jedną końcówkę RJ-45. Jak zgłosisz zapotrzebowanie na 2 komputery powinieneś dostać 2 końcówki (których Ty nie potrzebujesz).
Poza tym jeśli prawidłowo skonfigurujesz router - nie da się sprawdzić zdalnie co to jest. No i oczywiście nawet jak masz zwykłego kompa - możesz go mieć włączonego 24h*7 dni - przecież możesz mieć na nim serwer ;P
Poza tym z tego co mi się zdaje to jak sobie wykupiłeś łącze o określonej przepustowości to możesz przez nie przesyłać co ci się podoba. Operatora nie powinno interesować co - jedynie może powiedzieć odpowiednim władzom, że to Twoje - jakby się interesowały. A Ty równie dobrze możesz sobie podłączyć router WiFi i udostępniać swoją część pasma w eter.
Nie wiem gdzie to jest ale pamiętam, że kiedyś przeglądałem jakieś przepisy telekomunikacyjne o tym mówiące.

Powrót