Telefon w serwisie 2 miesiące.

• Autor wątku Autor wątku luend
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

luend

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.
W lutym tego roku roku zepsuł mi się telefon *** kupiony w ***
Oddałem na gwarancję przez ***, po dwóch tygodniach telefon wrócił, nie został naprawiony, stwierdzili że usterka nie występuję.
Nawet nie odebrałem telefonu z salonu tylko pojechał ponownie do serwisu i od tamtej pory cisza, już ponad dwa miesiące, *** cały czas odpisuję na moje widomości że telefon jest w serwisie producenta i oni nie odpowiadają za czas realizacji ani ostateczny rezultat.
Co mogę zrobić z tą sytuacją? Jak mogę odzyskać pieniądze?
Czy są jakieś zapisy prawne których mogę użyć w następnym mailu do ***?
Mam już dość tej sytuacji, proszę o pomoc.
moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Skąd nam wiedzieć na jakich warunkach udzielono Ci gwarancji?

Dobre pytanie, sam nie wiem, są to ogólne warunki zapewne, 2 letnia gwarancja producenta. Przy zakupie telefonu dostałem jedynie taką informację:

Jedynie co udało mi się znaleźć to że czas realizacji nie może być uciążliwy dla klienta, dwa miesiące to jest uciążliwy czas tym bardziej że ciągle jestem bez telefonu.
moderacja

Piszesz o gwarancji a wklejasz uprawnienia z rękojmi.
Jak brzmiało zgłoszenie i jakie było roszczenie?

Bo tylko takie coś udało mi się wygrzebać, co do gwarancji 24 miesiące gwarancja producenta, tyle wiem.
Telefon oddany do *** na gwarancję z powodu awarii, na naprawę.
Nie wiem co więcej mogę napisać? Zostało mi tylko czekać? A może skontaktować się z rzecznikiem praw konsumenta?
Nie mogę nawet skontaktować się z *** bo co im powiem? Nie ja wysyłałem telefon tylko ***, nie mam numeru zgłoszenia, nie wiem co się dzieje z telefonem i *** najwidoczniej też nie skoro ciągle odpisują że telefon znajduję się u producenta.
moderacja

Oddając telefon dostałeś jakieś pokwitowanie?
Masz potwierdzenie złożenia reklamacji?
Czego żądałeś?

Tak, mam pokwitowanie
Naprawa

Odczytaj zatem z pokwitowania, czy była to reklamacja z rękojmi czy z gwarancji. Cały czas mieszczasz te dwa, odrębne zagadnienia.

Powrót