Telefon w szkole.

• Autor wątku Autor wątku JPkowskyy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

JPkowskyy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Wiem, że takich tematów jest już dużo ale chciałbym się upewnić co do mojego przypadku. Moje pytanie jest takie czy nauczyciel może zabrać mi tel podczas lekcji/przerwy gdy w statucie jest taki pkt:
26) wyłączania telefonu komórkowego i nie używania przenośnych
odtwarzaczy na ternie szkoły,
A w regulaminie szkoły taki:
11. Na terenie szkoły zabrania się używania urządzeń elektronicznych
typu telefon komórkowy i innych. Urządzenie użytkowane przez ucznia
zostaje przez nauczyciela dyżurującego zdeponowane w sekretariacie szkoły
i do jego odbioru upoważniony jest rodzic lub prawny opiekun ucznia.

Niby w regulaminie jest napisane, że może zabrać ale czy ten punkt jest ważniejszy od prawa ustanowionego przez rząd, w którym pisze:
§ 1. Kto zabiera w celu przywłaszczenia cudzą rzecz ruchomą, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
(...)
§ 3. W wypadku mniejszej wagi, sprawca podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

Dziękuję z góry za wszelkie udzielone mi odpowiedzi.

Następny co twierdzi, że nauczyciel zabierając telefon popełnia przestępstwo z 278 kk. Ręce opadają...

LawoK napisał:
Nie może.
Konstytucja RP
Przepis prawny:
Art. 64.
2. Własność, inne prawa majątkowe oraz prawo dziedziczenia podlegają równej dla wszystkich ochronie prawnej.
3. Własność może być ograniczona tylko w drodze ustawy i tylko w zakresie, w jakim nie narusza ona istoty prawa własności.

JPkowskyy napisał:
Niby w regulaminie jest napisane, że może zabrać ale czy ten punkt jest ważniejszy od prawa ustanowionego przez rząd
Nauczyciel nie zabiera telefonu w celu przywłaszczenia. Nie jest to przestępstwo, ale możesz zgłosić do kuratorium, że statut szkoły jest niezgodny z prawem.

Powrót