Telefon z Allegro - Brak dowodu zakupu.

• Autor wątku Autor wątku Corallus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Corallus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, w lutym kupiłem nowy telefon poprzez serwis Allegro. Po otrzymaniu przesyłki okazało się, że w pudełku brakuje dowodu zakupu. Mailowo skontaktowałem się ze sprzedającym, który zapewniał mnie iż niezwłocznie wyślę fakturę . List dziwnym zbiegiem okoliczności zaginął na poczcie. Do tej pory nie otrzymałem dowodu zakupu a w telefonie zaczyna szwankować aparat. Co mogę w obecnej sytuacji zrobić? Dodam, że telefon został zakupiony od osoby fizycznej.

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

dowodem zakupu jest nie tylko faktura czy paragon ale także np. potwierdzenie wykonania przelewu. Jeśli telefon się zepsuje sprzedawca odpowiada z tytułu rękojmi

Ostatnia edycja:
nomnes napisał:
A w ofercie była informacja o dostarczeniu dowodu zakupu?
Nie pamiętam, na pewno była mowa o 24 miesięcznej gwarancji producenta. Niestety aukcja została zarchiwizowana a w archiwum allegro nie mogę jej odnaleźć. W korespondencji sprzedawca wyraźnie napisał, że posiada brakujące dokumenty od operatora.

więc masz dowód zakupu i prawo do rękojmi

Corallus napisał:
Co mogę w obecnej sytuacji zrobić?
Pisemnie wezwać do dostarczenia dowodu zakupu tak aby gwarancja wskazana w umowie była ważna, pod rygorem odstąpienia od umowy.

Można spróbować, ale obawiam się, że to żądanie będzie nieskuteczne z uwagi na nieistotność wady. Najlepszym wyjściem będzie chyba żądanie obniżenia ceny zważywszy, ze uprawnienia z rękojmi nadal pozostają przy kupującym

Powrót