Telefon z allegro problem ze sprzedającym

• Autor wątku Autor wątku Norbeert
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Norbeert

Użytkownik
Odpowiedzi
55
otóż kupiłem telefon na allegro motorola v3 dokładnie ta aukcja ___motorola v3 srebrna od kobiety ____bcm bez lock (1443194842) - Allegro.pl - aukcje internetowe, bezpieczne zakupy użytkownik z początku nie chciał sprzedać i tak zostało. Dzisiaj się zdziwiłem, że przyszła ta motorola, więc wpłaciłem tą symboliczną złotówkę + najtańszą wysyłkę.
Teraz te przedsiębiorstwo pisze do mnie, że to pomyłka. Sklep chce, abym zwrócił telefon po grzeczności.
Co może się stać?

Dostalem następujący meil:

"sprawa zostala wyjasniona prawda

wiec chyba mialam prawo wyslac go omylkowo..
Telefon prosze o zwrot 'inaczej sprawa laduje na policje o przywlaszczenie dobr osobistych"

Wcześniej napisałem, że się zdziwiłem, że telefon dotarł, bo nawet nie zapłaciłem. A dzisiaj dokonałem wpłaty.

Czyli mogę zachować telefon dla siebie?
Co mam zrobić jak oberwę negatywa?

Sprzedany został na allegro, więc to nie jest przywłąszczenie. Zakupiłeś go za 1zł to nikogo nie jest wina , że za tyle. Mogła pani wycofac aukcję przed albo coś.
Według mnie zostaw, nie ma prawa wstawić negatywa.

Czekam jeszcze na odpowiedź innych.

A na co tu czekać? Wylicytowałeś za 1 zł, zapłaciłeś, telefon otrzymałeś... jak dla mnie sprawa jest czysta i ZAKOŃCZONA. Wszelkie roszczenia są bezpodstawne, a negatyw oczywiście będzie niesłuszny.

Acha, zapewne w negatywie pojawią się określenia typu złodziej, oszust itp... wtedy zapraszamy ponownie na to forum w celu pomocy przy założeniu sprawy w sądzie :)

Podali podstawę prawną swojego działanie - chęci odzyskania telefonu?
"inaczej sprawa laduje na policje o przywlaszczenie dobr osobistych" - tekst roku 2011 :D

Pozdrawiam :cool:

Prosiłbym jeszcze o czyjąś wypowiedź.

Kolego Norbeert, czego więcej oczekujesz?

Wylicytowałeś telefon za 1 zł, otrzymałeś go i zapłaciłeś... mogli ustawić cenę kup teraz bądź cenę minimalną lub chociaż podać cenę w aukcji. Ale nie zrobili tego więc powinni liczyć się z tym, że w licytacji weźmie udział tylko jedna osoba.

Dodatkowo, są firmą z dużą ilością sprzedanych przedmiotów więc i ciężko tu powołać się na błąd.

Ciesz się telefonem, wydrukuj sobie na wszelki wypadek aukcję i dowód wpłaty i ciesz się z Motorolki :) W przypadku zgłoszenia sprawy na policję (w sumie z jakiego paragrafu??) wyciągasz papierki i dalej cieszysz się telefonikiem.

to była aukcja kup teraz !

Co nie zmienia faktu, że telefon został wysłany. Rozumiem, że można wystawić aukcję i wpisać omyłkowo inną cenę i ok. Gdybyś zaraz po sprzedaży otrzymał informację, że powołując się na błąd odstępują od umowy to mieli by rację, gdyż mogłeś się domyśleć, że 1zł to jest cena omyłkowa... ale wysłać telefon przez pomyłkę?

Kup teraz -> wysyłka telefonu -> wpłata pieniędzy

transakcja została zakończona i wszelkie roszczenia wg. mnie są niesłuszne.

Powrót