Telefon z gwarancją nowy,wada a zwrot.

• Autor wątku Autor wątku To-Masz1980
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

To-Masz1980

Witam. Sprzedałem 2 tyg temu telefon. Kupujący jest osobą fiz. ja też sprzedawałem jako osoba prywatna. Opcja kup teraz. Telefon jest z polskiej sieci,plus.Skan dowodu zakupu ma dosłany. Wszytko niby ok ale dzis otrzymałem e-maila że podobno są problemy z aparatem. Po za tym ok. Osoba teraz piszę że odsyła telefon i chce pieniądze z powrotem. Jak powinienem się zachować? Podobno muszę przyjąć telefon i ewentualnie go naprawić lub wydać nowy bez wady. Pieniążki podobno to ostateczność. Co robic? Jak gość wyśle telefon to musi pisemnie to uzasadnić? Proszę o pomoc. Dziękuje.

Ja żadnych problemów nie miałem. Telefon igła. Nie wiem czemu pisze po 2 tyg. że chce wrócić telefon. Jeżeli nawet coś się z tym aparatem dzieje to ma pełna gwarancje w sieci plusa. Zdziwiony jestem. . . .

Prawa odstąpienia kupujący nie ma, bo nie jest konsumentem. Jeśli ujawnił wadę, może telefon reklamować n/p przepisów o rękojmi za wady (art. 556. i nast. kc)

Ok. Dziękuję. Rozumiem że na pisemnie musi się ustosunkować i odesłać telefon? Szybciej w pewniej jakby oddał telefon wprost do salonu plusa. No cóż,zobaczę co robi. Dziękuję za rady.

Możesz z nim uzgodnić, że odda do salonu, a Ty później pokryjesz koszty, ale to nieco ryzykowne, bo nie będziesz miał kontroli nad wszystkim. Ponadto pamiętaj, że to może być próba wyłudzenia zwrotu pieniędzy pod pretekstem rzekomej awarii - to niestety często się zdarza.

Ja mu zaproponuje by oddał do naprawy,on nie ma kosztów,no chyba dojazdu do salonu jak ma gdzieś dalej od miejsca zamieszkania. Powiedzmy że mi telefon przyśle za kilka dni? Co robić? Ja podejżewam że on chce zwyczajnie zapakować telefon , odesłać i czekać na pieniążki . . ..

Już Ci napisałem, że nie ma prawa do zwrotu (odstąpienia od umowy). Jeśli złoży reklamację i przyśle Ci telefon, sprawdź dokładnie co zawiera przesyłka (ewentualnie spisz protokół) i rozpatrz reklamację. Jeśli po porostu odeśle, odmów przyjęcia przesyłki.

Rozumiem,lecz jak on powie że reklamacja jest w przesyłce z telefonem to powinienem odebrać. Chyba że on stwierdzi że nic nie pisał,nie włożył z telefonem tego pisma to nie odbiorę paczki. Dzięki.

Powrót