D
Dsad
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 190
Znajomy(powiedzmy mający problemy psychiczne troszkę) kupił telefon z lombardu
Dziś dostał SMSa od T-mobile, że telefon został obciążony(czy jakoś tak) i zostanie zablokowany bo poprzedni właściciel przestał spłacać za niego raty.
Nie wiem jak oni ustalili numer telefonu ale pewni po IMEI jakoś idzie go namierzyć.
Był dziś ale został spławiony, że to nie ich sprawa.
Jutro/pojutrze chce iść z nim i powołać się na rękojmię Art. 556. § 1 i § 2
Nie wiem czy lombard nie zasłoni sie art Art. 559. Sprzedawca nie jest odpowiedzialny z tytułu rękojmi za wady fizyczne, które powstały po przejściu niebezpieczeństwa na kupującego, chyba że wady wynikły z przyczyny tkwiącej już poprzednio w rzeczy sprzedanej.
Tyczy się on oczywiście wad fizycznych a nie prawnych, ale mam obawy ...
Nie znalazłem, albo przeoczyłem Jest jakis art który zwalnia z rękojmi z uwagi na wadę prawną?
Jak to rozegrać gdy lombard powie nie bo nie i co mi zrobisz
Dziś dostał SMSa od T-mobile, że telefon został obciążony(czy jakoś tak) i zostanie zablokowany bo poprzedni właściciel przestał spłacać za niego raty.
Nie wiem jak oni ustalili numer telefonu ale pewni po IMEI jakoś idzie go namierzyć.
Był dziś ale został spławiony, że to nie ich sprawa.
Jutro/pojutrze chce iść z nim i powołać się na rękojmię Art. 556. § 1 i § 2
Nie wiem czy lombard nie zasłoni sie art Art. 559. Sprzedawca nie jest odpowiedzialny z tytułu rękojmi za wady fizyczne, które powstały po przejściu niebezpieczeństwa na kupującego, chyba że wady wynikły z przyczyny tkwiącej już poprzednio w rzeczy sprzedanej.
Tyczy się on oczywiście wad fizycznych a nie prawnych, ale mam obawy ...
Nie znalazłem, albo przeoczyłem Jest jakis art który zwalnia z rękojmi z uwagi na wadę prawną?
Jak to rozegrać gdy lombard powie nie bo nie i co mi zrobisz