Telefon zablokowany, ale nie kradziony wg policji

• Autor wątku Autor wątku Volo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Volo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Chronologicznie prawa wygląda następująco:
3.08.2016
Zakupiłem (jako osoba fizyczna) telefon Samsung Galaxy S6 przez Allegro od lombardu z Krakowa. Telefon opisany jako w 100% sprawny, ale sprzedawany bez pudełka. Normalnie nie kupiłbym takiego telefonu, ale wydawało mi się, że w lombardzie raczej kradzionego nie sprzedadzą. Cena była normalna jak za używany sprzęt bez gwarancji: 1256zł. Za tyle można mniej więcej kupić tego typu używany telefon na Allegro.
5.08.2016
Odebrałem telefon od kuriera. Po szybkim sprawdzeniu stanu okazuje się, że telefon jest cały i działa. Szczęście nie trwa jednak długo, bo wieczorem okazuje się, że jest wgrane jakieś lewe oprogramowanie i nie da się go zaktualizować. Ściągnąłem program od Samsunga do instalacji systemu i przeinstalowałem go do najnowszej wersji. Po tej operacji okazało się, że z telefonu nie da się dzwonić - tylko numery alarmowe. Poszedłem z tym do serwisu. Pracownik od razu stwierdził, że jest kradziony (po objawach). Z miejsca pojechałem na policję, ale policjanci stwierdzili, że taki IMEI nie widnieje w bazie skradzionych telefonów.
8.08.2016
Po weekendzie wysyłam telefon do znajomego z Krakowa zajmującego się serwisowaniem telefonów. Próbował instalować jakieś oprogramowanie, ale nic nie zdziałał. Z telefonu nie da się dzwonić. Niestety zajęło mu to tydzień, żeby to stwierdzić.
17.08.2016
Na moją prośbę znajomy zanosi, w obecności świadka, telefon do lombardu, razem z przygotowanym przeze mnie pismem reklamacyjnym. Pani w lombardzie początkowo odmawia podpisania zgłoszenia reklamacyjnego, ale po pół godzinie perswazji zgadza się przyjąć telefon, natomiast fakt ten dokumentuje na odręcznie napisanej kartce z datą przyjęcia, opisem telefonu, numerem IMEI, pieczątką lombardu i podpisem.
Wieczorem sprawdziłem jeszcze raz ten numer IMEI za pomocą stron imeipro.info i checkmend.com i okazuje się, że telefon jest zgłoszony jako ZGUBIONY/SKRADZIONY!

I teraz moje pytania:
1. Jeśli policja stwierdziła, że telefon nie jest kradziony, to czy mogę się domagać zwrotu pieniędzy od lombardu? Na jakiej podstawie?
2. Telefon zgłosiłem na reklamację będąc przekonany, że jest wadliwy, natomiast najprawdopodobniej jest w 100% sprawny, tyle że zablokowany. Przez to, że minęło trochę czasu niestety nie mogę już chyba zwrócić telefonu?
3. Co mam zrobić jeśli lombard odrzuci reklamację? Czy mogę iść do sądu powołując się na to, że zablokowany IMEI uniemożliwia mi korzystanie z telefonu?
4. Prawdopodobnie telefon początkowo działał tylko z tego powodu, że IMEI został zmieniony, niestety nie sprawdziłem tego i nie jestem w stanie tego udowodnić. Niemniej, nie da się "naprawić" telefonu bez ponownej zmiany IMEI na inny, co jest przestępstwem. Co zrobić w przypadku odrzucenia reklamacji, a co w przypadku kiedy dostanę telefon z powrotem razem ze zmienionym IMEI?
5. Czy w takiej sytuacji mogę otrzymać jakąś rekompensatę z Allegro? Policja twierdzi, że nie jest kradziony, więc nie mam żadnego numeru sprawy. Zostaje pozew cywilny? Czy rzecznik konsumenta może tutaj pomóc?
6. Wreszcie czy mam się udać jeszcze raz na policję z tym telefonem i informacją z wyżej wymienionych stron internetowych? Czy mogę zgłosić fakt, że wiem o prawdopodobnie kradzionym telefonie kiedy ten jest na reklamacji w lombardzie?

Ostatnia edycja:
Sprawdziłem i wg. tego co przeczytałem dzisiaj mija termin odstąpienia od umowy. Wysłałem SMS do sprzedawcy z informacją o odstąpieniu od umowy, oraz otworzyłem spór na allegro z informacją o zablokowanym IMEI, oraz o podejrzeniu popełnienia przestępstwa przez sprzedającego, polegającego na wprowadzeniu do obrotu telefonu ze zmienionym IMEI. Czy powinienem zrobić coś jeszcze czy tylko czekać na odpowiedź?

Dzięki, doczytałem dzisiaj rano i już wysłałem pismo z odstąpieniem od umowy wysłane listem poleconym za potwierdzeniem odbioru na adres sprzedawcy. Potwierdzenie mam na biurku. Doczytałem też, że termin biegnie od otrzymania przedmiotu, więc na całe szczęście mija dopiero w ten piątek lub nawet poniedziałek.

Ostatnia edycja:
Dokumentuję postęp sporu dla ludzi, którzy mogą mieć w przyszłości podobny problem.
19.08.2016
Sprzedawca odpowiedział w sporze na Allegro, że odrzucił moją reklamację, ponieważ jego zdaniem telefon został popsuty poprzez moją rzekomą ingerencję w oprogramowanie i odsyła telefon. Nie odniósł się do kwestii zablokowanego numeru IMEI.
Odpowiedziałem, że wysłałem przedwczoraj pismo o odstąpieniu od umowy i nie odbiorę żadnej paczki od sprzedawcy. Poinformowałem również, że w przypadku nieotrzymania pieniędzy w ciągu 14 dni wyślę wezwanie do zapłaty, a następnie pozew do sądu.

W kolejnej wymianie zdań w sporze na Allegro sprzedawca stara się wprowadzić mnie w błąd. Cytuję:

"Witam
Miał Pan prawo odstąpić od umowy gdyby Pan nie ingerował w oprogramowanie
Telefon działał dopoki nie zaczął Pan w niego ingerowac co sam Pan przyznał
w rozmowie telefonicznej. Jeśli chodzi o rzekome niestwierdzenie uszkodzeń mechanicznych
to wyraznie zostało osobie składającej reklamację przekazane że w telefon była ingerencja co dyskwalifikuje to roszczenia związane ze zwrotem towaru ."

Ta rzekoma "ingerencja" w oprogramowanie z mojej strony to aktualizacja systemu. Niemniej chodzi mi o wprowadzanie mnie w błąd w kontekście moich praw jako konsumenta. Czy można to jakoś wykorzystać?

Przy okazji, link do aukcji: http://allegro.pl/samsung-galaxy-s-6-g920f-gold-i6392283016.html

22.08.2016
Doręczono pismo o odstąpieniu od umowy.
23.08.2016
Poinformowałem sprzedawcę, że dostałem potwierdzenie doręczenia i ma 14 dni na zwrot, a jeśli tego nie zrobi to podejmę dalsze kroki. W odpowiedzi sprzedawca poprosił o dane do przelewu, na który teraz czekam.

24.08.2016
Lombard zwrócił pieniądze co do grosza.

Być może będą chcieli komuś wcisnąć ten felerny telefon, więc wpiszę tutaj, żeby zostało w Google. Kupiłem go od lombardu znajdującego się pod adresem:

ul. Długa 74,
31-147 Kraków
Krakw, ul. Długa - LOMBARD, TANIE KREDYTY, SKUP ZŁOTA NAJLEPSZE CENY

której właścicielem jest spółka:
AMG Gold Sp. z o.o.
ul. Dietla 97
31-031 Kraków
(KRS: 0000601946, NIP: 6762501726, REGON: 363729205)

Nr IMEI tego telefonu to 352148074775405.

Mimo, że nie otrzymałem wiele odpowiedzi w tym wątku to dziękuję szczególnie użytkownikom loco1 i cedwah, których odpowiedzi w innych wątkach wyczerpały całkowicie moje wątpliwości co do postępowania w tym przypadku. Nauczyłem się również jak bezpiecznie odbierać wartościowe paczki od kuriera. Dzięki!

Powrót