telefon

• Autor wątku Autor wątku hamagda
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hamagda

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, jestem osobą fizyczną. zakupiłam na Allegro telefon na aukcji od osoby fizycznej. Zapłaciłam 693 zł.Przesyłka była byle jak zapakowana, tylko w folię bez żadnych dodatkowych oznaczeń np. szkło, nieubezpieczona.. Po otwarciu okazało się że telefon jest rozbity..Sprzedający uważa że to nie jego wina i może ponieść koszty naprawy maks 200 zł, a koszt naprawy to ponad 400 zl. Uważa że to ja rozbiłam tel i teraz żądam kasę. Dodam iż od razu po otwarciu i stwierdzeniu faktu iż telefon jest rozbity poszłam na pocztę i został sporządzony protokół. Proszę o poradę co robić jak odzyskać pieniądze, czy mogę odesłać telefon Sprzedawcy i żądać zwrotu kasy, czy muszę przystać na propozycję, iż mi zwróci 200 zł za naprawę. Czy ostatecznie skierować sprawę do Sądu. Proszę pomóżcie...:(

Czy płaciłaś z przesyłkę ubezpieczoną?
Co wynika z protokołu - uszkodzony towar z winy dostawcy czy coś innego?
Czy okazałaś (wysłałaś skan/zdjęcie) protokołu sprzedającemu?
Czy założyłaś spór na allegro?
Telefon sprzedawał nowy czy używany?

Telefon był używany. Założyłam spór na Allegro ale Sprzedający chce mi zwrócić tylko 200 zł za naprawę.Koszt naprawy ponad 400zł.Z protokołu wynika, że nadawca nie zabezpieczył należycie przesyłki. Protokół i zdjęcia (skan) przekazałam Sprzedającemu. Nie zapłaciłam za przesyłkę ubezpieczoną, gdyż w opcji dostawy była tylko paczka pocztowa priorytetowa.

hamagda napisał:
Nie zapłaciłam za przesyłkę ubezpieczoną, gdyż w opcji dostawy była tylko paczka pocztowa priorytetowa.
A pytałaś o inną opcję?
Nie mniej jednak, skoro protokół stwierdza zaniedbanie sprzedajacego, powinien Ci zwrócić pieniądze, ale na zasadach reklamacji, czyli żądasz zwrotu za telefon (telefon odsyłasz) oraz kosztów przesyłki w dwie strony :)

Powrót