Telefoniczne ponaglenia, a RODO

• Autor wątku Autor wątku alicja_123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alicja_123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Nie wiem czy powinnam zadać to pytanie tu, czy w innym dziale. Mam problem z agencją nieruchomości, która dzwoni do mnie z awanturami oraz żądaniami zapłaty prowizji i określeniem terminu, w którym dokonana zostanie wpłata(a właściwie żądaniem by było to w "tej chwili").

Tylko, że ja nie mam podpisanej umowy z agencją, a sprawa dotyczy osoby, którą znam(z którą została zawarta umowa). Nie podawałam swojego numeru telefonu do kontaktu, nie wyrażałam również zgody na kontakt w żadnej sprawie (ani informacyjnej, ani marketingowej). Jeden raz mój numer został użyty do kontaktu z agencją (uprzejmościowo udostępniłam swój telefon).

Nie mam wpływu na płatność (umowa nie jest ze mną), nie mam wpływu na osobę, z którą podpisana została umowa (nie jesteśmy nawet rodziną). Czy to podchodzi pod łamanie RODO i czy mogę to gdzieś zgłosić?

Telefony są dla mnie uciążliwe (szczególnie, że nie mam wpływu na sytuację) i nieprzyjemne(awantury, grożenie procesami), a tłumaczenie, że nie mam z tym nic wspólnego i nie chcę kontaktu kończy się wybuchem agresji z drugiej strony.

Powrót