Telefoniczny SPAM w innym świetle

• Autor wątku Autor wątku furey
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

furey

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam,

przez około 3 lata byłem klientem pewnej sieci komórkowej, po tym okresie, przeszedłem do innej. W nowej sieci jestem od początku marca. W ostatnim tygodniu dzwoniło do mnie 5 różnych firm telemarketingowych z ofertami, oraz dostałem jednego erotycznego smsa. Zlokalizowałem właściciela numeru i zadzwoniłem do owej firmy z zapytaniem dlaczego dostaję od nich smsy. Dostałem odpowiedź, że w 2013 roku z tego numeru zostało wysłanych 19 smsów do tej firmy, stąd mój numer w ich bazie danych.

Czy operator miał prawo sprzedać mi numer, który jest w nie wiadomo ilu bazach danych firm reklamowych? Czy mogę zobligować operatora do "posprzątania" po starym właścicielu, tj. usunięcia jego całej aktywności i tego gdzie podał ten numer?

P.S. Jest to oferta abonamentowa.

furey napisał:
Czy operator miał prawo sprzedać mi numer, który jest w nie wiadomo ilu bazach danych firm reklamowych?
miał, skoro sprzedał - w jaki sposób operator miałby weryfikować w ilu/jakich bazach figuruje taki numer(mogło byc podawane ustnie, wpisywane w róźne formularze itp.,itd.)?Mamy rozwinięta technologicznie cywilizacje,ale chyba nie aż tak:what:

furey napisał:
Czy mogę zobligować operatora do "posprzątania" po starym właścicielu, tj. usunięcia jego całej aktywności i tego gdzie podał ten numer?
Obawiam się,ze takie działanie jest po prostu technicznie niewykonalne dla operatora.

Pozostaje jedynie informować dzwoniących o posiadaniu nieaktualnego juz numeru, z prośba o wykreślenie i informacja,że w przypadku dalszego nękania wystąpi pan z powództwem cywilnym.Może się przestrasza:cool:

HenRab napisał:
Pozostaje jedynie informować dzwoniących o posiadaniu nieaktualnego juz numeru, z prośba o wykreślenie i informacja,że w przypadku dalszego nękania wystąpi pan z powództwem cywilnym.Może się przestrasza:cool:

Rozumiem, dziękuję za odpowiedź. Problem tylko występuje często taki, że po odebraniu danego numeru nikt się nie odzywa i po 2 sek połączenie jest zrywane. Więc nie mam żadnej opcji przekazania prośby o wypisanie z bazy danych.

Powrót