Telewizor - reklamy

• Autor wątku Autor wątku ZigFredzio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

ZigFredzio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam.

Sytuacja wygląda następująco. Telewizor zakupiony pół roku temu. Niedawno zaczął wyświetlać reklamy w głównym menu.
Zakup odbył się w polskim sklepie RTV, nie był przedstawiany żaden regulamin do zaakceptowania.
Podczas pierwszego uruchamiania i użytkowania absolutnie wszystkie zgody nie zostały zaakceptowane.
By zmienić wejście np. na HDMI trzeba przejść przez główne menu więc nie ma możliwości by w pełni korzystać z tego urządzenia bez oglądania reklam. Więc nie chodzi mi tutaj o jakieś reklamy w aplikacji. Po prostu zakupiłem telewizor który fizycznie posiada 4 wejścia HDMI i nie mam możliwości korzystania z tych wejść bez oglądania reklam.
Zastanawiam się jak to ugryźć pod względem prawnym. Przede wszystkim mam pytanie czy zgodnie z prawem jest możliwe, że producent telewizora może bez mojej zgody wyświetlać na nim reklamy, podczas gdy ja korzystam wyłącznie z funkcji które fizycznie znajdują się w tym urządzeniu? Nie wchodzę w żadne aplikacje ani generalnie nie korzystam na nim z internetu.

Ostatnia edycja:
Prawnie nic nie zdziałasz. Ani u producenta telewizora ani u sprzedawcy. Na 100 procent przy pierwszej konfiguracji była lub gdześ w menu załączona twoja zgoda na reklamy. Czy zajrzałeś w każdy zakamarek menu telewizora? Prawdopodobnie któraś aktualizacja włączyła jakąś opcję która była domyślnie wyłączona.

Nawet gdybym przez przypadek opcjonalną zgodę zaznaczył to później wszystko przejrzałem i odznaczeniem co się da. Mógłbym nawet zrestartować urządzenie do ustawień fabrycznych i przejść pierwszą konfigurację jeszcze raz.

Możliwe, że jest zgoda na reklamy w regulaminie którego nie da się nie zaakceptować. To znaczy można go nie zaakceptować ale wtedy urządzenie za które zapłaciłem nie włączy się. I tego też dotyczy moje pytanie, gdy taka praktyka wymuszania reklam jest zgodna z prawem? Bo jednak w momencie zakupu zostało mi przedstawione urządzenie które posiada 4 wejścia HDMI z ekranem przedstawiającym pokazowe filmiki.

Oczywiście generalnie można powiedzieć, że prawo prawem ale nic nie można zrobić bo korporacjom wolno już wszystko. I za półtorej roku zobaczę napis "Jeżeli chcesz dalej korzystać z telewizora wykupu pakiet za 1000$" a pod spodem będą tylko opcje akceptuj oraz wyłącz telewizor. Też powiecie, że przecież zaakceptowałem więc powinien zapłacić albo kupić inny telewizor?

Z podobnych przypadków podam, że kupiłem samochód w salonie i w dokumentach które otrzymałem mam wpisany przegląd stanu nadwozia co 2 lata. Teraz za każdym razem gdy robię przegląd kłócę się z obsługą, bo oni twierdzą, że muszę robić ten przegląd co rok bo im się wytyczne w systemie zmieniły albo stracę gwarancję. Zmieniły się po moim zakupie. I co, producent ma rację? Może jutro stwierdzić, że przegląd kosztuje 100tys i trzeba go robić co 2 dni? Tutaj sprawa na szczęście jest już wyjaśniana. Po tym gdy raz bez pytania zrobili mi ten nadmiarowy przegląd nadwozia, kierownik salonu osobiście mnie przepraszał i zrobił zwrot kosztów.
Jak dla mnie jest to taka sama sytuacja co z telewizorem. Czyli zmienianie zasad już po zakupie. Nawet gdybym ten regulamin zawierający reklamy, którego nie da się nie zaakceptować zobaczył już przy pierwszym uruchomieniu, to jest już czas po zakupie.

Ostatnia edycja:
Z internetu:

wyłączenie funkcji smart TV w Google TV (w Ustawieniach należy wybrać tryb podstawowy TV, co wyłącza też rekomendacje, Asystenta Google i... dostęp do aplikacji)

A to z Google HELP

Zmienianie ustawień reklam na Androidzie TV
Każde urządzenie z Androidem TV ma własny identyfikator wyświetlania reklam. W każdej chwili możesz go zresetować lub usunąć. Identyfikator wyświetlania reklam umożliwia aplikacjom na urządzeniu wyświetlanie bardziej spersonalizowanych reklam. Dowiedz się więcej o reklamach spersonalizowanych w Google.

Ważne: nie możesz wyłączyć reklam, ale możesz kontrolować użycie swojego identyfikatora i wyświetlanie reklam spersonalizowanych w zainstalowanych aplikacjach.

Może coś ci pomoże.

Telewizor jest na systemie Tizen. Temat zmuszenia tego telewizora do nie wyświetlania reklam "po dobroci" już wyczerpałem. Co ciekawe w przeszłości działało odznaczenie zgody na "wyświetlanie reklam opartych na zainteresowaniach", ostatnio jednak przestało.

Widziałem sugestie o wyłączenie funkcji Smart w tym systemie Tizen ale były to stare artykuły i tej opcji u mnie nie ma. Szkoda, bo byłoby to co mnie satysfakcjonuje. Nie miałbym wszystkich niepotrzebnych aplikacji. Tylko przerośnięty monitor i mógłbym korzystać ze wszystkiego co w nim jest bez reklam.

Temat był już poruszany z obsługą klienta. Ich reakcja sugerowała, że reklam u mnie nie powinno być i jest to jakiś błąd w oprogramowaniu. Później tych reklam jakiś czas nie było i urwałem z nimi kontakt. Teraz znowu są, aktualizacje oprogramowania też były.
Jeżeli rzeczywiście jest to błąd w oprogramowaniu to jest on podejrzanie wygodny dla producenta, nic dziwnego, że nie spieszy się z jego naprawą.

Ostatnia edycja:
Powrót