Telewizor ubezpieczony-Mienie ruchome

• Autor wątku Autor wątku Mikasz3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mikasz3

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam , mam problem ponieważ moje mieszkanie jest ubezpieczone ,Mienie ruchome ,tez od wypadków losowych. zahaczyłem o telewizor głośnikiem w wyniku tego zostala uszkodzona matryca. Zgłosilem to do ubezpieczenia odmówiono mi odszkodowania ,\twierdza ze jet to wina umyślna lub rażące niedbalstwo.Proszę o poradę gdzie i jak sie odwołać , i czy jest taka możliwość.
Ubezpieczyłem się na 3 lata a to stało sie po niecałym roku.

A od jakich ryzyk masz ubezpieczone mieszkanie?

Akrobatka napisał:
A od jakich ryzyk masz ubezpieczone mieszkanie?

Ubezpieczenie mieszkania a w tym mienia ruchomego od zdarzeń losowych czy stłuczeń w tym przypadku nie ma zastosowania. Może kolega Mikasz3 miał na myśli ubezpieczenie sprzętu? Mhmm....

Posiadam ubezpieczenie w TUZ.
Ubezpieczenie mienia od ognia i innych zdarzeń losowych- Mienie ruchome ubezpieczone na 50tys
oraz dom wraz z elementami stałymi na 400tys

Ostatnia edycja:
Czyli pewnikiem od ognia i innych żywiołów oraz od kradzieży z włamaniem i rabunku.
Nie ma odpowiedzialności za uszkodzenie sprzętu przy zdarzeniu innym, niż żywioły albo kradzież.

Żeby w ogóle starać się o odszkodowanie musiałbyś mieć ubezpieczenie sprzętu od wszelkich ryzyk o jakim wspomniał biginkaso.

Ale posiadam ubezpieczenie od zdarzeń losowych.a zachaczenie głosnikiem o telewizor było przypadkowe.
zdarzenie losowe tzn W prawie ubezpieczeń gospodarczych zdarzenie losowe to zdarzenie przyszłe i pozbawione cech pewności wystapienia, powstałe bez wpływu ubezpieczającego lub innej osoby uprawnionej do świadczenia z umowy ubezpieczenia. Aby zdarzenie losowe miało w stosunku ubezpieczenia charakter prawny musi ujemnie oddziaływać na życie, zdrowie lub mienie ubezpieczonego lub uprawnionego, albo powodować zwiększenie potrzeb majątkowych po stronie ubezpieczonego.

W owu oprócz tytułu są jeszcze wyszczególnione te konkretne zdarzenia losowe, za które ubezpieczyciel ponosi odpowiedzialność.
Nie jest tu istotna definicja zdarzenia losowego, tylko treść ogólnych warunków ubezpieczenia, na podstawie których zawarto umowę.

Ostatnia edycja:
Posiadam w podpunktach cos takigo
Ubezpieczenia mienia od ognia i innych zdarzeń losowych
1.dom jednorodzinny(wraz ze stałymi elementami) 400 000tys
2.mienie ruchome 50 000tys

Nadal nie rozumiesz....
Te "inne zdarzenia losowe" są zdefiniowane w owu.

Jeśli nie masz tych ogólnych warunków, to w umowie masz ich numer, nazwę i można poszukać treści na stronie ubezpieczyciela.

Mikasz3 weź do ręki Ogólne Warunki Ubezpieczenia TUZ i tam będziesz mieć napisane, co to są zdarzenia losowe, za które odpowiada Towarzystwo.

Zakres ubezpieczenia:

Ochrona ubezpieczeniowa obejmuje szkody będące bezpośrednim następstwem niżej wymienionych zdarzeń:

* pożaru,
* uderzenia pioruna,
* wybuchu,
* upadku statku powietrznego,
* huraganu,
* powodzi,
* trzęsienia ziemi,
* osuwania i zapadania się ziemi,
* wydostania się wody lub ścieków z urządzeń wodnokanalizacyjnych,
* zalania,
* uderzenia pojazdu,
* gradu,
* lawiny,
* śniegu,
* dymu i sadzy,
* deszczu nawalnego,
* fali naddźwiękowej,
* upadku drzew lub masztów,
* akcji ratowniczej prowadzonej w związku z wyżej wymienionymi zdarzeniami.

ewentualnie czy mogę zgłosić to z innej winy które sa w tych podpunktach

Dziękuje za informacje . Temat zakończony a gdzie sie go usuwa ?

Witam,
Chciałbym odświeżyć temat, jestem w podobnej sytuacji jak autor tematu, z tym że w swojej Polisie posiadam ubezpieczenie od wszelkich ryzyk. Na podstawie jakiej przyczyny mogę wnioskować o wypłatę ewentualnej rekompensaty?
Dziękuję

Opisujesz zdarzenie zgodnie z rzeczywistością i jak ci sie cos nalezy to ubezpieczyciel wyplaci.

Dziękuję,za odpowiedź,chodziło mi o to jak to odpowiednio opisać, tak aby przez jakieś ''niefortunne'' sformuowanie pozbawić się szansy wypłaty.

Jak opiszesz tak jak było to będzie najlepiej.
Reszta to kombinowanie pod wyłudzenie ubezpieczenia.

Powrót