Telewizor z Allegro

• Autor wątku Autor wątku barp21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

barp21

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Cześć,

Kupiłem na Allegro (w licytacji) telewizor od osoby indywidualnej, które handluje regularnie tym sprzętem. Telewizor był opisany "Nowy sprzedaje jako używany ze względu na 12 miesięczna gwarancję". W momencie gdy rozpakowałem telewizor i postawiłem go na biurku, dokładnie przeanalizowałem matrycy i znalazłem na niej mnóstwo mniejszych i drobnych rys. Z czego dwie są całkiem konkretne. O rysach na ekranie nie było jakiejkowliek mowy w opisie aukcji. Napisałem do sprzedającego, który chwilowo mnie zlewa i mówi, że nie ma czasu rozmawiać. Nie wiem czy uda się dokonać zwrotu co w tej sytuacji jest interesującą mnie opcją. Porady mile widziane.

Puściłem SMS do sprzedawcy 10 minut po wyjęciu urządzenia z kartonu - bez odpowiedzi. Zresztą problem dotyczy nie tylko rys ale odklejającego się logo Philips i paru innych mniejszych felerów (telewizor przy starcie wywala jakieś błędy programowe ale ogólnie działa). Z opisu aukcji rozumiałem, że kupuje coś co przeleżał jakiś czas w magazynie i nie było w ogóle używane. Tymczasem tu widać ślady użytkowania nie tylko na matrycy. Towar rozpakowałem w obecności mojego ojca. Tego samego dnia puściłem SMSa, dzień później pożyczyłem porządny aparat i dokonałem masę fotografii które ilustrują problem i wysyłałem do sprzedającego.

Dodatkowo takie rysy nie mogły powstać przy rozpakowywaniu.
Jeden mankament to nie rysa a przebarwienie na matrycy. Żeby sprowokować pozostałe musiałbym użyć papieru ściernego. Obudowa też jest sfatygowana.

Rozumiem, że nie sporządzono protokołu stanu towaru w momencie odbioru?
Będziesz miał zatem problemy z wykazaniem, że w takim właśnie stanie otrzymałeś telewizor.

Daj link do aukcji.

Możliwość zwrotu, wymiana na inny pozbawiony wad, odrzucam jakiś rabat w związku z wadami ponieważ z mojego punktu widzenia są one dyskwalifikujące.

Działalność sprzedawcy ewidentnie wskazuje na prowadzenie działalności gospodarczej. Czy otrzymałeś informacje o prawie do odstąpienia od umowy i wzór tego odstąpienia?

W wygranej aukcji nie ma nazwy firmy, są tylko dane prywatnej osoby.

Moim zdaniem najlepszym wyjście byłoby złożenie reklamacji z tytułu rękojmi.
A w przypadku problemów z jej uwzględnienien - odstąpienie od umowy zawartej na odległość bez podania przyczyny.
Traktuj sprzedawcę jak przedsiębiorcę.

Powrót