Temat naklejek "zamiennych"

• Autor wątku Autor wątku st@rs
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

st@rs

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie, mam pytanie. Jakiś czas temu zgłosił się do naszej firmy Pan, któremu zniszczyły się naklejki na ciągniku i z racji, że jesteśmy firmą reklamową i mamy możliwości wykonania takiej naklejki chciał u nas takową zamówić. Porobił zdjęcia, podał dokładne wymiary i my mieliśmy ją skopiować i wydrukować na nowo. Odmówiliśmy Panu bo uznaliśmy że jest to nielegalne. Pan się oczywiście obraził, powiedział że jest tego mnóstwo w internecie i sprzedają to jako zamienniki. A on chciał mieć pewność, że będzie to zrobione dobrze to podał swoje wymiary itd, dodając że oryginału nigdzie dostać nie może. Zaczęła się dyskusja w firmie, czy można wykonywać tego typu usługę i czy można coś takiego faktycznie sprzedawać? i Takie też jest moje pytanie, dla pewności gdyby kiedyś ktoś podobny się pojawił :)

i tutaj przykład takiej aukcji ***mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Odpowiedź brzmi - wypełnia to znamiona dozwolonego użytku osobistego o ile owe naklejki nie są drukami ścisłego zarachowania. W przypadku dozwolonego użytku osobistego Was obowiązywać będzie opłata reprograficzna.

Cześć!
Jakiś czas temu spotkałem się z analogiczną sytuacją, jaką opisuje st@rs, lecz w moim przypadku chodziło o fabryczne naklejki na samochód. Klient lakierował nadwozie, co wiązało się z usunięciem starych oklein - no i co za tym idzie, chciał przywrócić go później do stanu pierwotnego.
My naklejki wykonaliśmy w sumie bez zastanowienia, ale później też zacząłem szukać.

Odnalazłem Ustawę Prawo Własności Przemysłowej, która potwierdziła moje przypuszczenia...

Art. 106 "1. Ochrona z tytułu prawa z rejestracji wzoru nie przysługuje wytworowi, który stanowi część składową wytworu złożonego, używaną do naprawy tego wytworu w taki sposób, by przywrócić mu jego wygląd początkowy.
2. Osoby trzecie mogą korzystać z wytworu, o którym mowa w ust. 1, poprzez jego wytwarzanie, oferowanie, wprowadzanie do obrotu, import, eksport lub używanie wytworu, w którym wzór jest zawarty bądź zastosowany, lub poprzez składowanie takiego wytworu dla takich celów.

Czy w takim razie w moim i st@rs przypadku nie ma zastosowania właśnie powyższy artykuł, który - mało tego że pozwala na wykonywanie takich wzorów - pozwala również na wprowadzanie ich do obrotu i komercyjny użytek?

Naklejka to naklejka, jest częścią w rozumieniu wykazów technicznych pojazdów tak samo jak reflektor, zderzak, błotnik, etc., które na rynku części zamiennych muszą być kopiowane 1:1 - a często są zarejestrowanym wzorem przemysłowym - w celu użycia ich w konkretnym pojeździe/urządzeniu - więc według mnie ma tutaj zastosowanie klauzula napraw, czy dobrze myślę?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Dominick_936 napisał:
... Czy w takim razie w moim i st@rs przypadku nie ma zastosowania właśnie powyższy artykuł, ...
Nie, bo mowa w nim o wzorze przemysłowym. Za nim cokolwiek przytoczysz zapoznaj się z podstawowymi definicjami bo kompletnie nie masz pojęcia o czym piszesz. Dowiedz się co to jest wzór przemysłowy :!: Owych naklejek nie można zaliczyć do ornamentacji.

Ostatnia edycja:
Tak, wiem co to wzór przemysłowy - z tej samej ustawy zresztą - ale dlaczego tego typu produktu nie możemy zaliczyć do ornamentacji? P.S. to pytanie nie jest ironiczne :D - chcę się po prostu dowiedzieć, czemu taki produkt nie wyczerpuje znamion dla tej definicji. Bardzo proszę o odpowiedź.

Dominick_936 napisał:
... ale dlaczego tego typu produktu nie możemy zaliczyć do ornamentacji? ...
Ponieważ to nie jest ornamentacja -> wide słownik języka polskiego. Naklejka informacyjna nie jest ornamentacją wyrobu przemysłowego.

Ostatnia edycja:
Czyli z tego co zrozumiałem reprodukcja na prośbę klienta, jest legalna na użytek osoboty ale handel oficjalny o którym wspominał Dominick. już nie?

st@rs napisał:
... użytek osoboty ...
Użytek osobisty.

st@rs napisał:
... ale handel oficjalny o którym wspominał Dominick. już nie? ...
Nawet gdyby to była informacja urzędowa nie podlegająca ochronie prawnoautorskiej to też może być niezbędna odpowiednia zgoda z uwagi na ochronę wynikającą z innych przepisów.

Powrót