temat stażu

• Autor wątku Autor wątku doan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

doan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
9 lat temu pracowałam przez 10 dni i zapomniałam powiadomić Urząd Pracy o podjęciu zatrudnienia, potem Urząd Pracy przyznał mi staż. Po 9 latach powiadomiono mnie o tym że wtedy nie zgłosiłam podjęcia zatrudnienia i poszłam na staż. Jakie konsekwencje teraz ponoszę? Nie jestem obecnie zarejestrowana w urzędzie pracy

Zostaniesz zobowiązana do zwrotu nienależnie pobranego świadczenia (stypendium stażowego) wraz z odsetkami z uwagi na fakt, iż "świadczenie pieniężne wypłacone zostało na podstawie nieprawdziwych oświadczeń lub sfałszowanych dokumentów albo w innych przypadkach świadomego wprowadzenia w błąd powiatowego urzędu pracy przez osobę pobierającą to świadczenie (...) Kwoty nienależnie pobranych świadczeń podlegają ściągnięciu w trybie przepisów o postępowaniu egzekucyjnym w administracji." - art. 76 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy.

Ostatnia edycja:
wydaje mi się że Pani z Urzędu Pracy powinna sprawdzić w komputerze czy osoba kwalifikuje się na staż okazało by się ze nie i miałabym przypomnienie o dostarczeniu świadectwa pracy i wyrejestrowanie

Przeczytaj jeszcze raz to co napisałaś:
doan napisał:
wydaje mi się że Pani z Urzędu Pracy powinna sprawdzić w komputerze czy osoba kwalifikuje się na staż okazało by się ze nie
doan napisał:
9 lat temu pracowałam przez 10 dni i zapomniałam powiadomić Urząd Pracy o podjęciu zatrudnienia
A skąd Pani z UP miała mieć w komputerze informację, że pracujesz (i nie kwalifikujesz się na staż) skoro tego nie zgłosiłaś? Komputer nie czyta w myślach, ani nie pozyskuje informacji, do których nie ma dostępu. Informowanie o każdorazowym podjęciu pracy to podstawowy obowiązek bezrobotnego. Przykro mi, ale tu nie Pani z UP jest winna.

Ostatnia edycja:
Pracodawca też ma prawo powiadomić PUP o zatrudnieniu pracownika - osoby bezrobotnej i wtedy w komputerze jest informacja

Od 2009 roku pracodawca nie ma obowiązku zawiadamiać PUP o zatrudnieniu bezrobotnego - z tego obowiązku zwolniła go nowelizacja ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy z grudnia 2008r.

Jednak cały czas, i przed i po roku 2009, obowiązek zgłoszenia podjęcia pracy do PUP miał i ma bezrobotny. 9 lat temu nie zgłosiłaś podjęcia pracy i dlatego zostałaś skierowana na staż nie mając na tamten moment prawa do posiadania statusu bezrobotnego. Zatem wszelkie wypłacone przez PUP po dniu podjęcia pracy pieniądze z tytułu odbywania stażu są świadczeniem pobranym nienależnie i trzeba będzie je zwrócić.
Jeśli uważasz, że ówczesny pracodawca jest na równi winny, zawsze możesz złożyć w stosunku do niego pozew do sądu. Sąd oceni czy powinien Ci zwrócić część kosztów jakie zostaniesz zobowiązana oddać PUP czy też nie.
W mojej ocenie, to jednak mało prawdopodobne.

Ostatnia edycja:
Powrót