Witam.Cytuję post, który umieściłam poprzednio na innym forum :„Ostatnio-16.03.2010r.- wypowiadałam się jako " ulka" na: Uwaga przekręt. Irkaipiotreczek's Weblog. Od tamtej pory cały czas pracowałam nad tą sprawą. Jak większość uważam, że rzekoma umowa i "faktury" nie są ważne i nie zamierzam płacić, ale obawa pozostaje. Aby zabezpieczyć się na wypadek ewentualnych spraw sądowych w przyszłości trzeba zdobyć dowód, że czujemy się oszukani i nie uznajemy umowy. W tym celu należy zawiadomić listem poleconym Prokuraturę Rejonową Warszawa-Sródmieście /wczoraj to zrobiłam po poradzie uzyskanej w lokalnej prokuraturze -"Powiadamiam o działaniach firmy..., które mogą podpadać pod przestępstwo oszustwa... itd./ oraz wysłać list polecony w języku angielskim do siedziby firmy oświadczający, że nigdy nie zawierałam umowy, nie poczuwam się do żadnej płatności, zrywam korespondencję, zakazuję używania moich danych oraz zobowiązuję firmę do zawiadomienia mnie pisemnie w ciągu 14 dni, że nie mają wobec mnie żadnych roszczeń i usuną moje dane. Listu tego/wysłałam go wczoraj/nie udało mi się poprzeć paragrafami prawa portugalskiego, chociaż usiłowałam uzyskać poradę w kilku kancelariach prawnych. Nie wiem czy moje wnioski są słuszne, ale teraz mam poczucie, że mogę spokojnie odkładać całą ich korespondencję i czekać na zwolnienie nas odgórnie z odpowiedzialności. Są przykłady: Anglia 2009r.wyrok przeciwko tej firmie:
StopECG przykład: Niemcy 2005r. wyrok przeciwko innej, podobnej firmie:
http://free.polbox.pl/i/intercab/listy.htm. Aby osiągnąć podobny rezultat trzeba zawiadomić niektóre instytucje. Już próbowałam z różnym skutkiem. Opiszę próby: 1.IZBY LEKARSKIE/wypięły się/-kontakt telefoniczny z prawnikiem Izb lokalnych: Izby nie chronią lekarzy w takich sprawach!!! Należałoby wystąpić pisemnie, może wspólnie. Żałuję, że tego zaniechałam po" wykładzie" prawnika z Izb /lipiec2010r./. 2.RZECZNIK Praw Konsumenta-lokalnie, osobiście-nie jesteśmy konsumentami, ponieważ przedmiot sprawy dotyczy naszej działalności gospodarczej. 3.UOKiK-mail do kancelarii-odpowiedź mailem: "Prezes UOKiK jest właściwy".... "w interesie publicznym"...,"przeciwdziała praktykom naruszającym zbiorowe interesy konsumentów"/?!/.Nie odcięli się, napisali, że formalne zawiadomienie należy zgłosić na piśmie wraz z uzasadnieniem. Nie pisałam więcej, nie wiem czy UOKiK jest właściwy dla naszej sprawy. 4.KONSULAT RP w Lisbonie -mail w kwietniu2010r.-odp.:Ambasada skontaktowała się z firmą telefonicznie i otrzymała od firmy…. wyjaśnienia mailem, które przekazano mi. Firma…. od dawna oczekuje na kontakt ze mną, żeby wyjaśnić sytuację i nie będzie rozmawiała z nikim w mojej sprawie, kto nie posiada prawnego pełnomocnictwa. Napisałam jeszcze jednego maila do Konsulatu, ale nie odpisali, zaniechali dalszej pomocy. Myślę, że jak dostaną więcej zgłoszeń to się tym zajmą. Adres mailowy:
lizbona.wk.dyzurny@msz.gov.pl. 5. PPCC/Polsko-Portugalska Izba Gospodarcza - kontakt przypadkowy mailowy, podczas poszukiwań kancelarii prawniczej. Poradzono mi konsultować się z firmą prawniczą Raposo Bernardo. Nie udało się ani po polsku ani po angielsku. Więcej nie pisałam, ale myślę, że wszyscy powinni tam napisać. Przesłali mojego maila opisującego sytuację oszukanych lekarzy do Biura Izby Portugalskiej…….”- ten post umieściłam na forum prawnym:
T...... | Forum Prawne . Info Od tego czasu prawie rok nie dostawałam wezwań do zapłaty, aż do dziś. Przyszło wezwanie do zapłaty kwoty powiększonej o kolejne odsetki. Nie przejmuję się i nie kontaktuję z Firmą…. Namawiam wszystkich do podjęcia takich samych kroków jak ja, żeby zwrócić uwagę na oszustów w tych instytucjach ,do których pisałam.Pozdrawiam.