Temdi.com

• Autor wątku Autor wątku Zbigniew Tyszkowski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zbigniew Tyszkowski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam , prosze o pomoc i radę w sprawie witryny z Portugalii TEMDI.COM , w zeszłym roku otrzymałem o nich list z ogłoszeniem w języku angielskim , do którego był dołączony szablon z możliwością uzupełninia danych dotyczacych przychodni , praktyki lekarskiej itp. Niestety nie przeczytałem dokładnie i nie zrozumiałem ostatniego zdania w liście , które wyjaśniało iż wszelkie zmiany zamieszczone przeze mnie beda płatne .Dowiedziałem się o tym dopiero gdy za 2 m-ce otrzymałem fakturę z wezwaniem do zapłaty prawie 1000 euro , pisałem do nich że nic o tym nie wiem i że nie znam języka angielskiego w takim stopniu ( znam francuski).Oni mi odpisali przedsyłając kopię wypełninego przeze mnie druku z moim podpisem , zgodzili się na płatność w 4 ratach - zapłaciłem .To było w tamtym roku, obecnie w maju otrzymałem kolejne wezwanie dotyczące tej witryny z zapłatą również ok 1000 euro. Moi koledzy przetłumaczyli mi właśnie ten druk gdzie małymi literami jest własnie zapis o trwaniu tej umowy 3 lata.Co mam robić . NaPISAŁEM DO NICH LIST WYJASNIAJAC ze chce rezygnowac z tej tej umowy i że podpisalem ja nieswiadonie nie znając języka agielskiego .Co radzicie Państwo? Pozdrawiam wszystkich serdecznie.ZT.

Wskazane byłoby napisanie pisma dot. rezygnacji wraz z konkretnymi motywacjami dot. rezygnacji wcześniejszej niż przewidywał regulamin.
A dodając, czasami warto przesłać pismo do tłumacza, aby nie narażać się na podobne koszty i niepotrzebne stresy.

Witam.Cytuję post, który umieściłam poprzednio na innym forum :„Ostatnio-16.03.2010r.- wypowiadałam się jako " ulka" na: Uwaga przekręt. Irkaipiotreczek's Weblog. Od tamtej pory cały czas pracowałam nad tą sprawą. Jak większość uważam, że rzekoma umowa i "faktury" nie są ważne i nie zamierzam płacić, ale obawa pozostaje. Aby zabezpieczyć się na wypadek ewentualnych spraw sądowych w przyszłości trzeba zdobyć dowód, że czujemy się oszukani i nie uznajemy umowy. W tym celu należy zawiadomić listem poleconym Prokuraturę Rejonową Warszawa-Sródmieście /wczoraj to zrobiłam po poradzie uzyskanej w lokalnej prokuraturze -"Powiadamiam o działaniach firmy..., które mogą podpadać pod przestępstwo oszustwa... itd./ oraz wysłać list polecony w języku angielskim do siedziby firmy oświadczający, że nigdy nie zawierałam umowy, nie poczuwam się do żadnej płatności, zrywam korespondencję, zakazuję używania moich danych oraz zobowiązuję firmę do zawiadomienia mnie pisemnie w ciągu 14 dni, że nie mają wobec mnie żadnych roszczeń i usuną moje dane. Listu tego/wysłałam go wczoraj/nie udało mi się poprzeć paragrafami prawa portugalskiego, chociaż usiłowałam uzyskać poradę w kilku kancelariach prawnych. Nie wiem czy moje wnioski są słuszne, ale teraz mam poczucie, że mogę spokojnie odkładać całą ich korespondencję i czekać na zwolnienie nas odgórnie z odpowiedzialności. Są przykłady: Anglia 2009r.wyrok przeciwko tej firmie: StopECG przykład: Niemcy 2005r. wyrok przeciwko innej, podobnej firmie: http://free.polbox.pl/i/intercab/listy.htm. Aby osiągnąć podobny rezultat trzeba zawiadomić niektóre instytucje. Już próbowałam z różnym skutkiem. Opiszę próby: 1.IZBY LEKARSKIE/wypięły się/-kontakt telefoniczny z prawnikiem Izb lokalnych: Izby nie chronią lekarzy w takich sprawach!!! Należałoby wystąpić pisemnie, może wspólnie. Żałuję, że tego zaniechałam po" wykładzie" prawnika z Izb /lipiec2010r./. 2.RZECZNIK Praw Konsumenta-lokalnie, osobiście-nie jesteśmy konsumentami, ponieważ przedmiot sprawy dotyczy naszej działalności gospodarczej. 3.UOKiK-mail do kancelarii-odpowiedź mailem: "Prezes UOKiK jest właściwy".... "w interesie publicznym"...,"przeciwdziała praktykom naruszającym zbiorowe interesy konsumentów"/?!/.Nie odcięli się, napisali, że formalne zawiadomienie należy zgłosić na piśmie wraz z uzasadnieniem. Nie pisałam więcej, nie wiem czy UOKiK jest właściwy dla naszej sprawy. 4.KONSULAT RP w Lisbonie -mail w kwietniu2010r.-odp.:Ambasada skontaktowała się z firmą telefonicznie i otrzymała od firmy…. wyjaśnienia mailem, które przekazano mi. Firma…. od dawna oczekuje na kontakt ze mną, żeby wyjaśnić sytuację i nie będzie rozmawiała z nikim w mojej sprawie, kto nie posiada prawnego pełnomocnictwa. Napisałam jeszcze jednego maila do Konsulatu, ale nie odpisali, zaniechali dalszej pomocy. Myślę, że jak dostaną więcej zgłoszeń to się tym zajmą. Adres mailowy: lizbona.wk.dyzurny@msz.gov.pl. 5. PPCC/Polsko-Portugalska Izba Gospodarcza - kontakt przypadkowy mailowy, podczas poszukiwań kancelarii prawniczej. Poradzono mi konsultować się z firmą prawniczą Raposo Bernardo. Nie udało się ani po polsku ani po angielsku. Więcej nie pisałam, ale myślę, że wszyscy powinni tam napisać. Przesłali mojego maila opisującego sytuację oszukanych lekarzy do Biura Izby Portugalskiej…….”- ten post umieściłam na forum prawnym: T...... | Forum Prawne . Info Od tego czasu prawie rok nie dostawałam wezwań do zapłaty, aż do dziś. Przyszło wezwanie do zapłaty kwoty powiększonej o kolejne odsetki. Nie przejmuję się i nie kontaktuję z Firmą…. Namawiam wszystkich do podjęcia takich samych kroków jak ja, żeby zwrócić uwagę na oszustów w tych instytucjach ,do których pisałam.Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Witam,

Mysle, ze zrobil Pan wlasciwie informujac o rezygnacji.

Gdyby byly problemy w przyszlosci, pozostaje do dyspozycji.

Tomasz
Lizbona

Dziękuję. Jakie mogą być jeszcze inne problemy w tej sprawie.Czy można jeszcze coś zrobić ? Ja postanowiłam nie przejmować i nie działać więcej. Liczę na innych, że pójdą w moje ślady. Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Witam. W marcu tego roku podpisaliśmy przez nieuwagę formularz TEMDI. W kwietniu dostaliśmy fakturę na 1300 euro. Odpisaliśmy, że nie zawieraliśmy umowy a jedynie korygowaliśmy dane i prosimy o usunięcie naszych danych z portalu TEMDI. Odpisali że umowa jest ważna i mamy zapłacić. Nie jesteśmy pierwsi i za pewnie nie ostatni co wpadli w pułapkę TEMDI.
Co robić dalej. Jakie są losy tych złapanych wcześniej ( jak czytam na Portalu to aż od 2010 roku.)
Maszota

Ja także podpisałem przez nieuwagę i wysłałem formularz TEMDI.O ile pamiętam to przez kilka poprzednich lat przychodziły podobne listy z prośba o aktualizację danych.Dostałem juz po kilkunastu dniach wezwanie do zapłaty ,oczywiście 1300 Euro,listem zwykłym. Sprawdziłem na ich stronie, że w moim mieście nie ma mnie w bazie danych. Zamierzam na razie ignorować korespondencję.Wypowiadać umowy nie ma sensu ,bo to byłoby przyznanie się do jej zawarcia. Przygotuję z pomocą prawnika i dam przetłumaczyć na portugalski doniesienie na policję portugalską o próbie wyłudzenia.Trzeba chyba powołać sie na polskie prawo,które wymaga do ważności umowy zawarcia jej w ojczystym języku i nie w jednym egzemplarzu. Czy ktoś ma już w tej sprawie jakieś problemy większe niż tylko wezwania do zapłaty?
pawelo64

Powrót