Ten sam komornik?

• Autor wątku Autor wątku czarymary88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

czarymary88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam i takie pytanko. W listopadzie zlozylam wniosek u komornika o alimenty od byłego męża ( było to narazie zabezpieczenie na czad rozwodu), wyrok był od wrzesnia i wtedy raz we wrzesniu mąż wpłacił na alimenty. Później przestał i złożyłam pismo do komornika. Dałam sprawę do tego samego komornika, gdzie ma już jedną sprawę- również sprawe o alimenty na poprzednie dziecko. Do tej pory jednak nic. Nie dostałam zadnych pieniążków, a z tego co wiem zaczął już pracować ponad miesiąc temu. W grudniu był rozwód oraz otrzymał wyrok już na te "stałe " alimenty oraz zwrot dla mnie kosztów sądowych. Czy złożyć te oba wyroki do tego samego komornika ( gdzie ma juz 2 sprawy założone - w tym jedna moją) , czy może lepiej do innego?

Jak złożysz do innego do wydłużysz wszystko - bez sensu i nielogiczne.
Do tego, który już prowadzi postępowanie.

Ok. A czy lepiej czekać ze złożeniem tej drugiej sprawy aż zacznie komornik mu ściągać za tą pierwszą ,czy od razu już teraz wysłać i nie czekać? Czy to bez różnicy?

To jeszcze takie pytanie- wczesniej wyslalam do komornika pismo o wszczęcie egzekucji na alimenty (500zł) - było to zabezpieczenie na czas rozwodu. Teraz mam już po rozwodzie - również 500 zł. Czy muszę wysyłając do komornika pisać jakieś pismo, że tamte alimenty były do grudnia ( daty rozwodu) a teraz wysyłam już te stałe? Czy wystarczy , że wyślę tylko ten wyrok już po rozwodzie jeżeli kwota się nie zmieniła? Czy wogóle nie wysyłać, bo wystarczy , że komornik ma ten wyrok na czas zabezpieczenia rozwodu, poniewaz kwota w sumie się nie zmieniła.

Powrót