Teoria: czy ratyfikacja zmian w załączniku do umowy potrzebna?

• Autor wątku Autor wątku 100krotnik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

100krotnik

Użytkownik
Odpowiedzi
323
Witam,

od jakiegoś czasu "walczę" z tytułowym zagadnieniem. Chodzi o to, że umowa międzynarodowa X została ratyfikowana przed obowiązującą obecnie Konstytucją RP, załóżmy że w 1970 roku. Toteż należy uznać, wobec postanowień Konstytucji, że umowa ta została ratyfikowana za uprzednią zgodą wyrażoną ustawowo.

Treść umowy X stanowi, że podlega ona ratyfikacji (na drodze notyfikacji, akcesji bądź zatwierdzenia - przy czym określenie "zatwierdzenie" ma wymiar ogólnomiedzynarodowy a nie węwnętrzno-prawny).

Natomiast zmiany wprowadzane do umowy X odbywają się na zasadzie "milczącej zgody" sygnatariuszy (tak w skrócie nie wdając się w szczegóły, które oczywiście mogę rozwinąć dla zainteresowanych).

Zaznaczam, że znam treść ustawy o umowach międzynarodowych oraz rozporządzeniu wydelegowanym z niej. Gorzej u mnie z interpretacją.

Pytania brzmią tak:

a) czy każdorazowa zmiana tej umowy X, która dokonała się prawomocnie w stosunku międzynarodowym KONIECZNIE wymaga TEŻ ratyfikacji i/lub ogłoszenia w DzU? (moim zdaniem TAK)

b) czy za zmianę tej umowy X trzeba uznać również zmianę załącznika do niej? (moim zdaniem TAK)

c) czy wobec braku promulgacji w DZU choćby najmniejszej zmiany w tym załączniku do umowy, skutkuje to nieuznaniem tych zmian jako powszechnie obowiązujących źródeł prawa (do stosowania zwłaszcza).

Na koniec informacja, że umowa X zawiera w sobie niektóre przepisy na tyle precyzyjne, że łatwo da się odczytać z nich normy "self-executable".

Inna ważna kwestia, od strony art. 91 ust. 1 Konstytucji RP, dotyczy tego, że umowa X wymaga od sygnatariusza wydania przepisów wewnętrznych na jej podstawie – zatem wymaga wydania ustawy i nie jest bezpośrednio stosowana w polskim porządku prawnym.

Na koniec chcę zaznaczyć, że wykonałem przegląd aktów wydanych w DZU (ogłoszenia ws. ratyfikacji, ustawy dot. zgody sejmu na ratyfikowanie umowy), ale nigdzie nie znalazłem przykładu, w którym RM poddaje Marszałkowi Sejmu ustawę ws. wyrażenia zgody na ratyfikację załącznika do jakiejś umowy międzynarodowej.

Dziękuję ;)

Powrót