terapia jąkania a uprawnienia

• Autor wątku Autor wątku Marian26
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marian26

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
jakis czas temu przeszedlem terapie jąkania , leczylem sie u osoby posiadajacej certyfikat uprawniajacy do leczenia specjalną metoda trwalej normalizacji mowy.

Screen certyfikatu przedstawiam ponizej:
http://img641.imageshack.us/img641/8158/cert.jpg

Za terapie zapłacilem kuupe kasy... ale opłacało się.

Chciałbym założyc podobna działalnosc, myśle że moja wiedza nabyta podczas leczenia sie przy pomocy tej metody i zaznajomienie ze wszystkimi elementami i to ze terapie przeszedlem sam na sobie , wiem ze ona dziala to jestem w stanie pomoc także osobom ktore od wielu lat proboja leczyc sie roznymi metodami u logopedow ..ale niestety logopeda nie wyleczy jakania... to jest cos bardziej złożonego....jakanie to nie jest wada mowy, wymowy, to jest zaburzenie komunikacyjne wystepujace w sytuacjach spolecznych...

ja wiem jak to zrobic dzieki przebytej terapi, chcialbym dowiedziec sie jakby to moglo wygladac od strony prawnej...

Wiem , ze powstal tez osrodek leczenia jakania w Mikołowie na bazie tej metody, panowie praktykujacy leczenie ta metoda nie posiadaja zadnej wiedzy logopedyczniej ani psychologicznej, zostali wyleczeni na bazie tej metody i postanowili pomoc ludziom jakajacym. Na poczatku raczej nie mieli tez certyfikatu, ale leczyli... z dobrymi efektami, pozniej osrodek rozbudowali, zatrudnili kilka osob w tym psychologa i jakos stalo sie ze zdobyli certyfikat ktory byl na stronie terapi mikolowskiej.

Co moglbym ucznic w tej sprawie, czy bez zgody autorki nie moge prowadzic takiej terapi?

Ostatnia edycja:
Witaj, certyfikat po potwierdzenie nabytych umiejętności, natomiast powiedzenie, czy sama metoda jest chroniona prawem autorskim (a więc stanowi utwór w świetle Art.1. (http://forumprawne.org/prawo-autorskie/137245-ustawa-z-dnia-4-lutego-1994-r-o-prawie-autorskim-prawach-pokrewnych.html) jest trudne. Same pomysły czy algorytmy nie są chronione prawem autorskim, ale w tym przypadku być może chodzi o ściśle określane oryginalne postępowanie, być może z zastosowaniem jakichś dodatkowych materiałów. Może więc być.

Powrót