Teren RP ?? A może już nie ???

• Autor wątku Autor wątku karol.lebork
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karol.lebork

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.
Prawie każdy kożystający z platform telewizji cyfrowych wie iż wywożenie poza granice naszego kraju i kożystanie z nich jest nielegalne, ale przeczytałem gdzieś na forum że np. ambasada RP w anglii względem prawa jest tak jakby terenem Polski ... czy to jest prawda??
I wyczytałem także na forum iż taką samą zasadę stosuje się do samolotów czy łodzi lub jachtów pod polską banderą, czyli jacht pod polską banderą zacumowany np. do brzegu (portu jachtowego) ma tak jakby część terenu RP .... czy tak jest faktycznie ??
Bo jeżeli tak to czy względęm polskiego prawa na pokładzie własnego jachtu zacumowanego np w anglii mogę kożystać z polsatu cyfrowego, n-ki lub cyfry+ ??? Proszę o pomoc.
Karol

A jaki przepis zabrania wywożenia takiego urządzenia z Polski :?:

Może nie należy tego odbierać jak przepis, ale jest taki zapis w regulaminach przy zawieraniu umów z platformami cyfrowymi. Miałem (mam nadal) mały problem techniczny związany z odbiorem telewizji cyfrowej w anglii (TV "N"), myślalem że pomoże mi BOK więc zadzwoniłem, po opisaniu mojego problemu pani w BOK zapytała czy odbieram sygnał poza granicami naszego kraju, oczywiście odpowiedziałem że "tak" więc poinformowała mnie że jest to niezgodne z regulaminem i niemoże mi pomóc w rozwiązaniu tego technicznego problemu. Z tąd więc się wzieło moje pytanie czy jeżeli odbierał bym sygnał na terenie ambasady lub statku pod polską banderą to czy było by to także nie zgodne z ich regulaminem... POMOCY

Co do Ambasady RP to na pewno będzie zgodne z regulaminem. Cóż podpisując umowę zgadamy się na warunki w niej zawarte i powinniśmy je respektować.

Mi wychodzi jednak, że aby dekoder znalazł się w ambasadzie to tak czy owak nalezy go najpierw na jakiś czas wywieźć za granicę, co samo w sobie jest według autora wątku naruszeniem umowy ;)

1. ITI Neovision udostepnia Abonentowi Dekoder wraz z Karta dekodujaca, a takze
opcjonalnie Zestaw antenowy, które to urzadzenia po Instalacji umozliwiac beda
odkodowanie i odbiór programów telewizyjnych, radiowych i innych usług
swiadczonych przez ITI Neovision.
2. ITI Neovision nie swiadczy usługi Instalacji.
3. Korzystanie z Dekodera i Karty dekodujacej mozliwe jest jedynie na terenie Rzeczypospolitej Polskiej.

No to jest nadzieją że jak ktoś wiózł przez obcy kraj ale w tym czasie nie korzystał to pozostanie w zgodzie z umową ;)

Ambasada nie stanowi terytorium RP. Jest częścią państwa przyjmującego (tu UK) ale podlegającą polskiej jurysdykcji.

Powrót