termin decyzji,czy wypłaty?

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
OCEANIA

OCEANIA

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 047
Witam,być może wyjdę na imbecyla,ale naprawdę nie wiem,co jest brane pod uwagę przy obliczaniu dochodu:czy data decyzji przyznająca dane świadczenie,czy dzień wypłaty,który może mieć miejsce już w kolejnym mcu?Świadczenie przyznano od listopada,a wypłacone będzie 20go grudnia.Czy dochód w listopadzie należy powiększyć o to świadczenie,czy dopiero otrzymanie go w grudniu jest wiążące??dziękuję za pomoc :)

Dochód zostaje powiększony w miesiącu w którym nastąpiła wypłata świadczenia.

Dziękuję za szybką odp :)czy znane są Wam jakieś konkretne regulacje,na które można się powołać?

oczywiście.Dochód ma być wykazany do dodatku mieszkaniowego.Brany jest pod uwagę dochód z września,października i listopada.Zasiłek rodzinny na okres zasiłkowy 2013-2014,przyznano dec z dn 29 listopada,gdzie wyjaśniono,że świadczenie za mc listopad wypłacone będzie do 20 grudnia.Czy zasiłek rodzinny ma być wliczony w dochód listopadowy mimo wypłaty w grudniu?

OCEANIA napisał:
Dziękuję za szybką odp :)czy znane są Wam jakieś konkretne regulacje,na które można się powołać?

Ustawa z 21 czerwca 2001 r. o dodatkach mieszkaniowych (DzU nr 71, poz. 734 ze zm.;)
Art. 3 ust. 3

"Za dochód uważa się wszelkie przychody po odliczeniu kosztów ich uzyskania oraz po odliczeniu składek na ubezpieczenie emerytalne, rentowe oraz ubezpieczenie chorobowe, określonych w przepisach o systemie ubezpieczeń społecznych, chyba ze zostały już zaliczone do kosztów uzyskania przychodu. Do dochodu nie wlicza się świadczeń pomocy materialnej dla uczniów, dodatków dla sierot zupełnych, jednorazowych zapomóg z tytułu urodzenia się dziecka, dodatku z tytułu urodzenia dziecka, pomocy w zakresie dożywiania, zasiłków pielęgnacyjnych, zasiłków okresowych z pomocy społecznej, jednorazowych świadczeń pieniężnych i świadczeń w naturze z pomocy społecznej oraz dodatku mieszkaniowego."

OCEANIA napisał:
Czy zasiłek rodzinny ma być wliczony w dochód listopadowy mimo wypłaty w grudniu?

Zasiłek rodzinny doliczasz w miesiącu, w którym fizycznie otrzymałaś pieniądze i w kwocie jaką otrzymałaś.

Ostatnia edycja:
Ok :) czyli nie wlicza się :) dziękuję

Witam ponownie i mam kolejne pytanie dotyczące dodatku.Aby otrzymać po raz kolejny dodatek od mca stycznia,składam komplet dokumentów już na początku grudnia.M.in wydruk ze spółdzielni o wysokości czynszu w mcu grudniu.Na podstawie tego wydruku,urząd wylicza mi dodatek.Kilka dni później otrzymuję ze spółdzielni powiadomienie o wysokości czynszu obowiązującego od stycznia.Czynszu wyższego o 50 zł/mc.Zadałam więc pytanie w urzędzie,czy tak powinno być i pani udzieliła mi odp,że podwyższony czynsz to czynsz styczniowy,a mnie wylicza się dodatek na podstawie czynszu grudniowego,czyli nic nie podlega już korekcie.Chciałam tylko się upewnić,że urząd nie wprowadza mnie w błąd.Dziękuję za wskazówki.

Powrót