TERMIN, na podjęcie na złożenie oświadczenia

• Autor wątku Autor wątku Jolab_1967
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jolab_1967

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam, Jestem spadkobiercą ustawowym w dalszej kolejności -siostrzenica spadkodawcy, której mama i tata (siostra spadkodawcy i jej mąż)nie żyją
Spadkodawca, z informacji telefonicznej zmarł w listopadzie 2020 r, żadnych informacji w tej sprawie z urzędu nie otrzymałam, aktu zgonu też nie widziałam.
Proszę o wyjaśnienie jk z tym terminem jest.

--> jeśli spadkobierca nie wiedział o śmierci spadkodawcy – termin biegnie od dnia, w którym się o niej dowiedział
- w jakiej formie spadkobierca ustawowy w dalszej kolejności powinien dowiedzieć się o nabyciu spadku. Czy pisemnie z Sądu? Czy telefonicznie od rodziny?, czy przypadkowo od znajomych spadkodawcy?, jak udowodnić datę, kiedy dowiedziałam się o śmierci wujka ? nie ukrywam, że nie utrzymywałam kontaktu ze spadkodawcą nawet nie wiedziałam gdzie mieszkał, spadkodawca za życia nie życzył sobie kontaktu ze mną i ze swoja rodziną. Wujek miał z tego co mi wiadomo 2 synów, taki był stan mojej wiedzy 20 lat temu po ostatnim kontakcie. Czy w przepisach jest sprecyzowana forma momentu dowiedzenia się o śmierci, którą nie można podważyć.
Jest to bardzo ważne dla mojej osoby, która chce złożyć oświadczenie o odrzuceniu spadku.
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Pozdrawiam
Jolab_1967

Powrót