Termin na wniesienie skargi do WSA

• Autor wątku Autor wątku mruz12f
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mruz12f

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam, dostałem negatywna decyzję z ARiMR w sprawie pomocy z KPO. Zamierzam odwołać się do WSA, ale w piśmie tym (w pouczeniu) wskazene jest, że odwołanie wnosi się w ciągu 14 dni i bezpośrednio do WSA

Na podstawie art. 14lzf ust. 2 ustawy z dnia 6 grudnia 2006 r. o zasadach prowadzenia polityki rozwoju (Dz. U. z 2024 r. poz. 324 i 862)
podmiotowi wnioskujacemu o objecie przedsiewziecia wsparciem, w przypadku ponownej negatywnej oceny przedsiewziecia lub pozostawienia
wniosku o ponowna ocene przedsiewziecia bez rozpatrzenia, przysługuje prawo wniesienia skargi
do sadu administracyjnego
, zgodnie z art. 3 § 3 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. – Prawo o postepowaniu przed sadami administracyjnymi (Dz. U.
z 2024 r. poz. 935). Skarge, o której mowa wyzej nalezy wniesc w terminie 14 dni od dnia otrzymania niniejszej informacji bezposrednio do
wojewódzkiego sadu administracyjnego w Warszawie wraz z kompletna dokumentacja w sprawie

A sądziłem, że mam 30dni i odwołanie składam do WSA za pośrednictwem ARIMR.
Kierować się wytycznymi w zaskarżonej decyzji?

mruz12f napisał:
Kierować się wytycznymi w zaskarżonej decyzji?
Jeżeli miała miejsce "ponowna negatywna oceny przedsięwziecia" lub "pozostawiono wniosek o ponowną ocenę przedsiewziecia bez rozpatrzenia" to tak - jest to przepis szczególny, który modyfikuje termin ogólny (30-dniowy) zawarty w ustawie Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi.

Dziękuję za odpowiedź.

Zamierzam złożyć tą skargę przez ePUAP do WSA w Warszawie: Skargi, wnioski, zapytania do rzędu. Wstępnie patrzyłem (skargę piszę jeszcze) to tam max rozmiar wszystkich(?) załączników to 3,5MB, a u mnie tych załączników t.j. pism z i do ARIMR jest dużo, a jeszcze m.in. zdjęcia...
Co zrobić w takiej sytuacji - załączyć tylko podstawowe, a sąd ewentualnie poprosi o coś czy jak?

mruz12f napisał:
Dziękuję za odpowiedź.

Zamierzam złożyć tą skargę przez ePUAP do WSA w Warszawie: Skargi, wnioski, zapytania do rzędu. Wstępnie patrzyłem (skargę piszę jeszcze) to tam max rozmiar wszystkich(?) załączników to 3,5MB, a u mnie tych załączników t.j. pism z i do ARIMR jest dużo, a jeszcze m.in. zdjęcia...
Co zrobić w takiej sytuacji - załączyć tylko podstawowe, a sąd ewentualnie poprosi o coś czy jak?

Załączniki potwierdzać przez profil zaufany czy tylko przez notariusza?

w jakim celu załączniki? sąd nie prowadzi postępowania dowodowego

W pouczeniu jest:
wnieść w terminie 14 dni od dnia otrzymania niniejszej informacji bezposrednio do
wojewódzkiego sadu administracyjnego w Warszawie wraz z kompletna dokumentacja w sprawie to chyba chodzi o pisma z ARiMR do ARiMR? czy mylę się i składam sama skargę?

faktycznie tak mówi przepis, składasz całość, załączniki można zmniejszyć albo złóż w formie papierowej

Już złożyłem Skargę wraz z załącznikami. Załączniki skompresowałem, ale i tak zmieściły się tylko te najważniejsze - moim zdaniem.
Mogę dosłąć pozostałe załączniki? Jak to zrobić?

Podpowie ktoś jak prawidłowo dołączyć dokumentację...
Przyszło do mnie wezwanie do uiszczenia wpisu i wezwanie do załączenia kpl. dokumentacji
Jak prawidłowo załączyć te dokumenty? najlepiej byłoby przez ePuap,
Mozna np. spakować wszystkie dokumenty 7zip i całe archiwum podpisać profilem zaufanym i wysłać w formacie XADES?

Np. teraz chciałbym dołączyć fakturę zakupu (nie dołączoną nigdy wcześniej, ale wspominałem o niej w skardze do WSA) to mogę ją poprostu zeskanować i podpisać profilem zaufanym i dołączyc do dokumentacji? Czy wiarygodność skanu /kserokopi musi potwierdzić jakiś urzędnik np. notariusz?

Powrót