termin odpowiedzi przez Zarząd Dróg miejskich na pismo reklamacyjne (opłata dodatkowa

• Autor wątku Autor wątku Robert Z
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Robert Z

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
w dniu 07.11.2011 zostałem ukarany dodatkową opłatą za brak ważnego biletu opłaty parkingowej. Ze wzgledu ,że opłata była nieuzasadniona ( samochód parkowałem poza znakiem Parking z napisem koniec ) złożyłem reklamacje - pismo z dnia 08.11.2011 , data wpłyniecia do urzędu 15.11.2011 ( mail ) , 18.11.2011 ( pismo) . Odpowiedź odmowną uznania reklamacji otrzymałem dopiero w dniu 28.03.2012 ( data odbioru pisma ) , pismo z dnia 16.03.2012.
Proszę o informację , czy zgodnie z Kodeksem Postepowania Administracyjnego , mam prawo do niezapłacenia opłaty dodatkowej , ze wzgledu na przekroczenie czasu otrzymania odpowiedzi na moje pismo ( 4 miesiące ) .Zgodnie z kodeksem ,jeżeli dobrze interpretuje Urząd ma obowiązek odpowiedzi w ciągu jednego miesiąca . Z góry dziekuję za pomoc
Robert

nie ma takiej implikacji: brak odpowiedzi - brak obowiązku.
terminy w kpa maja charakter instrukcyjny.

Witam. nic z tej odpowiedzi nie zrozumialem. czy to znaczy ze przekroczyli czas na odpowiedz i juz nie trzeba sie niczego obawiac czy jednak groza nam jakies sankcje ?

Kuba...co Cię wiąże z pytaniem Roberta Z.?

w skrocie chodzi o to ze mialem podobny problem . a mianowicie 25.03.2012r znalazlem za szyba kwitek o oplacie dodatkowej. oczywiscie bilet posiadalem i go wysallem 30.03.2012r reklamujac sytuacje. kwitek spadl na wycieraczke wiec nie byl widoczny przez szybe ale oplata byla dokonana na co przedstawolem bilet. oczywoiscie nie uznano mi relkamacji przysylajac foto ze nie bylio za sszyba biletu itd i pouczenia ze trzebatu i tu w widocznym mijscu idt.i ze reklamacji nie uznaja . ale ta odpowiedz na moja reklamacje dostalem 20.08.2012r. czyli prawie 4 misiace po mojej relkamacji . i teraz chodzi mi o to czy oni musza uznac moja racje chciazby z tego tytulu ze minely prawie 4 miesiace a aoni dopiero przyslali odp i to negatywna ? bo juz nie mam sily zeby si z nimi szarpac skoro oni nie uznaja oplaconego byletu w terminie i danej strefiw tylko dla tego ze go ktos nie widzial bo nie byl za szyba a de fakto wykupiony byl..

Ja także niczego nie rozumiem z tej odpowiedzi a mam podobną sprawę. To w końcu jeżeli przekroczą termin odpowiedzi to trzeba płacić czy nie ?

Ja to postanowilem olac talk jak radzili i nie odpowiadac na ich pisma. w federacji praw konsumenta powiedziali ze maja miesiac na dostarczenie pisma i odpowiedz na reklamacjie a maks 3 jesli jest trudna sprawa i zeby napisac ze sie uznajepo tym czasie reklamacje za uznana pozywtywnie i nie odpisywac im wiecej. szkodea nerwow.. oni swioje a my swoje i liczyc beda ze sie ktos sfrajerzy i zaplaci im po terminie bo nie zna prawa administracyjnego

"TERMIN ODPOWIEDZI
w kolejności wpływu, bez zbędnej zwłoki, w miarę możliwości w terminie 30 dni"

To fragment ich wewnętrznego regulaminu, ale jak ma się to do ustawy ?

Też mam podobny problem. Reklamacja złożona prawie dwa miesiące temu i jak na razie żadnej odpowiedzi.
A druga sparawa to już kodeks drogowy. Też się zawsze zastanawaiam jak ma się parkowanie za znakiem "Parking Płatny - koniec", tudzież przed znakiem "Parking Płatny". Przecież i tak parkujemy wtedy w strefie płatnego parkowania - ale po co wtedy te znaki ?

Forum Prawne > Pomoc prawna z zakresu prawa prywatnego > Prawo cywilne > Komornik i postępowanie egzekucyjne

Co radosne pytanie Roberta Z. ma do działu Komornik i postępowanie egzekucyjne?

Powrót