termin odwołania

• Autor wątku Autor wątku blanka1983
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

blanka1983

Użytkownik
Odpowiedzi
81
Witam,
mam pytanie jaki ma termin ubezpieczyciel na decyzję do odwołania, tzn nie zgodziliśmy się z wysokością przyznanego odszkodowania, odwołaliśmy się (list polecony za potawierzdeniem odbioru), dotarł do HDI 6.03, porusza się termin 30 dni, natomiast , jak dzownię i pytam to HDI uważa, że oni zadnego terminu nie mają...Jak to jest? W warunkach umowy dotyczacej tego ubezpieczenia jak byk jest napisane"odwołanie o którym mowa w ust 7 powinno być rozpatrzone w terminie 30 dni od daty jego złożenia."

Ostatnia edycja:
Ubezpieczyciel wogóle nie musi rozpoznawać odwołania.

Jak to, przecież to jest zapis z ich warunków umowy???
"odwołanie o którym mowa w ust 7 powinno być rozpatrzone w terminie 30 dni od daty jego złożenia."
Cytat z ogólnych warunków tego ubezpieczenia.

Prawo nie przewiduje obowiązku rozpoznania odwołania. Owszem, niektórzy ubezpieczyciele wprowadzają wewnętrzne procedury odwoławcze, ale nie muszą. Zauważ, że obowiązek rozpoznania odwołania nie jest obciążony żadną sankcją na wypadek jego naruszenia...

Czyli jakie można podjąć kroki jesli minie ten termin 30 dni?? Musi być przecież jakieś prawo, które to reguluje, w sumie jakoś trudno mi sobie wyobraźić,że moje odwołanie zostanie nawet nie podjete i co?? Dzwoniąc do HDI, słysze ,ze jest ponownie otwarte (więc ruszyli coś) i w trakcie realizacji, nic więcej nie wiem, ostatnio kazano zadzwonic jak minie ten termin 30 dni. Jak to rozegrać?? Czy pozostało mi tylko liczyć na ich "dobre serce" :what::what:

Powrót