Termin składania wniosku o koszta sądowe.

• Autor wątku Autor wątku koratio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

koratio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witajcie,

Dostałem wezwanie do stawiennictwa się w sądzie rejonowym w charakterze oskarżonego na rozprawę główną. Wiem, że rozprawa ma dotyczyć warunkowego umorzenia postępowania karnego, bo taki wniosek złożyła Pani prokurator, ale może się skończyć także karą grzywny, wszystko w rękach sądu.

Moje pytanie dotyczy kosztów sądowych (wiem, że podobnych tematów jest masa, ale w żadnym nie ma konkretnych dat, chyba, że ja ich po prostu nie mogę znaleźć).

1) Kiedy mam złożyć wniosek o zwolnienie z kosztów sądowych i do kogo??
2) Czy w przypadku grzywny również mogę złożyć wniosek o zmniejszenie, zwolnienie lub rozłożenie na raty wielkości kary (zarabiam bagatela 1400zł, a umowa kończy mi się z końcem roku)?? Jeśli tak to kiedy i do kogo??

1) idź na rozprawę i podnieś tą kwestię, jak sąd udzieli co głosu, tj. że jesteś ubogi itp. i żeby sąd nie obciążał cię kosztami.
2) jak padnie grzywna to można umorzyć, rozłożyć na raty

1) Pewnie nie wystarczą tylko słowa i będę musiał czymś się posiłkować? Tzn. ostatni paske z wypłaty, umowę najmu mieszkania itp.?
2) Czy ten problem również mogę załatwić na rozprawie? Czy to już jednak jest sprawa poza nią i trzeba pisać wniosek z argumentami jak wyżej??

Powrót