Termin wypłaty wynagrodzenia

• Autor wątku Autor wątku Mezd
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mezd

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Jestem pracownikiem gminnej jednostki organizacyjnej.
Od końca zeszłego roku mamy zmianę w regulaminie pracy dot. terminu wypłaty wynagrodzenia.
Obecny zapis brzmi cyt.: "wynagrodzenie za pracę płatne miesięcznie wypłaca się do 8 każdego następnego miesiąca ".
Czy jest to dopuszczalny zapis? Czy termin wypłaty powinien być ustalony na konkretny dzień? 5 lub 8 dnia następnego miesiąca, bez dopisku do?
Pomijam fakt, że powinno się również dopisać, że wynagrodzenie wypłaca się z dołu...
Obecnie kończy się miesiąc i nie wiadomo, czy wynagrodzenie będzie wypłacone ostatniego dnia miesiąca, a może 2 następnego, albo 5 czy 8. Może dzisiaj może jutro...

Masz dostać wypłatę DO 8-go stycznia. Pracodawca może wypłacić 1-go, 3-go, 5-go itd. Masz mieć wypłatę na koncie 8-go stycznia. Nie wysłany przelew, ale pieniądze na koncie.

Zapis jest dopuszczalny, przecież nawet ustawowo według kodeksu pracy jest do 10 następnego miesiąca. Ustalanie na konkretny dzień nie jest rozwiązaniem sensownym, bo w różnych bankach są różne terminy sesji przelewów przychodzących i wychodzących i nie zawsze się da to zgrać. Inna sprawa że np. 5 czy 8 może wypadać w sobotę lub niedzielę kiedy banki przelewów nie robią.
Także nic dziwnego w takim zapisie nie ma.

Mi kontrolujący z PIP zarzucili dwa razy, że zapis "do" jest niedopuszczalny. Zapis "do" jest tylko w Kodeksie Pracy i daje możliwość pracodawcy na wybór jakiegoś konkretnego dnia do maksymalnie 10-go.
W wystąpieniu pokontrolnym inspektora PIP musieliśmy zmieniać wszystkim informacje dodatkowe na podstawie art. 29 określając konkretny dzień wypłaty.
Takie moje doświadczenie. Od tego czasu już nie posługuję się określeniem "do" wobec pracowników.
Czy to był słuszny zarzut PIPowca - nie oceniam - dostosowuję się.
EDIT
Coś na wzór pory nocnej. Też masz widełki - ale musisz wskazać konkretne 8 godzin w widełkach.

Powrót