Termin załatwienia sprawy ponownie

• Autor wątku Autor wątku Kerimus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Kerimus

Kerimus

Moderator w spoczynku
Odpowiedzi
10 481
Zgodnie z przepisami KPA - przynajmniej mi się tak wydaje - organ związany jest terminem jednego, dwóch miesięcy do załatwienia sprawy.
W przypadku przeze mnie prowadzonej sprawy wojewoda załatwia temat od pół roku i urzędniczka przekazała mi telefonicznie iż termin jest ponownie przesunięty.
Kiedy spytałem się na jakiej podstawie przesuwają w nieskończoność termin załatwienia sprawy powtarza jak mantrę, że zgodnie z Art. 35 i 36 KPA.
Ponoć furtką, wytrychem w tej sprawie (co do terminu) jest poniższy przepis Kpa:
Art. 36. § 1. O każdym przypadku niezałatwienia sprawy w terminie określonym w art. 35 organ administracji publicznej obowiązany jest zawiadomić strony, podając przyczyny zwłoki i wskazując nowy termin załatwienia sprawy.
Czyli jakby terminy wyszczególnione w Art. 35 są martwą literą prawa, bo zgodnie z Art. 36 może organ dowolnie przedłużać załatwienie sprawy.
Czy to prawda?

Ostatnia edycja:
Musi podać przyczyny niezałatwienia sprawy w terminie!!!. Ale generalnie to tak, jeżeli zawiadomił strony o nowym terminie to nie pozostaje w zwłoce.

Czyli rozumiem, że Art. 35 to pustosłowie i nie można składać zażalenia z Art. 37 do ministra, bo jak, skoro nie jest cały czas w zwłoce?
No to super, będzie co miesiąc, dwa przysyłał zawiadomienie, że termin ulega przesunięciu i tak przez lata.

Powrót