terminy doręczeń w UE

• Autor wątku Autor wątku bolanty
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bolanty

Użytkownik
Odpowiedzi
196
Terminy doręczeń znam , ale nie wiem czy są ujednolicone w UE.

Czy wysyłając sprzeciw do urzędu niemieckiego powinni uwzględnić datę na dowodzie nadania listu poleconego w Poczcie Polskiej , czy choćby datę wpływu do poczty niemieckiej?

Druga kwestia

Czy gdy przyjdzie do mnie pismo urzędowe z Niemiec w obcym dla mnie języku to można jako termin doręczenia przyjąć dzień następny po przetłumaczeniu ,choćby jeden dzień ?

bolanty napisał:

Czy wysyłając sprzeciw do urzędu niemieckiego powinni uwzględnić datę na dowodzie nadania listu poleconego w Poczcie Polskiej , czy choćby datę wpływu do poczty niemieckiej?

Druga kwestia

Czy gdy przyjdzie do mnie pismo urzędowe z Niemiec w obcym dla mnie języku to można jako termin doręczenia przyjąć dzień następny po przetłumaczeniu ,choćby jeden dzień ?

Przykra informacja. Ale sprawa chyba jeszcze nie przegrana? Jak uzasadnili odmowę?

bolanty napisał:

Dla zachowania terminu albo przekazałbym odwołanie na adres Konsulatu czy nawet Ambasady (dotrzymałbyś wtedy terminu) albo też wysłał przesyłką ekspresową na adres BVA, za potwierdzeniem odbioru oczywiście.

Powrót