Terminy komornika

• Autor wątku Autor wątku Jendrula0007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jendrula0007

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Część tego tematu wyjaśniona ale nie do końca !! Czy komornik ma obowiązek i termin na rozliczenie pobranych wszystkich kwot z konta ale względem dłużnika i przesłanie mu odpowiedniego pisma ??? Np. w informacji o zakończeniu egzekucji ? Ja dostałem takie pismo ale komornik rozliczył się tylko ze swoich należności nie podając ile przekazał wierzycielowi.

Jeśli otrzymałeś postanowienie o kosztach to znaczy, że postępowanie zostało w jakiś sposób zakończone zapewne albo przez całkowitą ( lub częściową) spłatę, skoro mówisz o pobraniu kwot. Przeczytaj postanowienie albowiem jest duża szansa, że w jego treści będziesz miał informację w jakim stopniu wniosek wierzyciela został zrealizowany.
Łatwo policzyć ile pieniędzy otrzymał wierzyciel:
wszystko co zostało od ciebie wyegzekwowane - koszty = to co dostał wierzyciel.

Wiem o tym. Tylko dlaczego nie ma pełnego rozliczenia z całej egzekwowanej kwoty. Nie mam potwierdzenia od komornika, że taką kwotę otrzymał. Moja wiedza wynika tylko z przelewu z konta. Miałem kiedyś pismo o zakończeniu sprawy z całkowitym rozliczeniem. Mogę mieć wątpliwości czy ta kwota dotarła, skoro komornik jej nie potwierdza.

Jendrula0007 napisał:
Wiem o tym. Tylko dlaczego nie ma pełnego rozliczenia z całej egzekwowanej kwoty. Nie mam potwierdzenia od komornika, że taką kwotę otrzymał. Moja wiedza wynika tylko z przelewu z konta. Miałem kiedyś pismo o zakończeniu sprawy z całkowitym rozliczeniem. Mogę mieć wątpliwości czy ta kwota dotarła, skoro komornik jej nie potwierdza.
Obowiązkiem komornika jest ustalić koszty postępowania - art. 770 oraz 816 par. 3 kpc.

Jendrula0007 napisał:
Wiem o tym. Tylko dlaczego nie ma pełnego rozliczenia z całej egzekwowanej kwoty.

Mówiąc bardzo prostym językiem - gdyż komornik nie rozlicza się z pieniędzy, które od uprawomocnienia się nakazu zapłaty nie stanowiły Twojej własności. Nie mniej jednak możesz zawnioskować do komornika o takie rozliczenie i z całą pewnością będzie Ci ono wydane.

Powrót