Terminy złożenia pozwów

• Autor wątku Autor wątku Justyna1993!
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Justyna1993!

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
jestem dwa lata po rozwodzie. Na początku zgodnie ustaliliśmy opiekę nad dwójką małych dzieci. W wyroku rozwodowym ustalono opiekę naprzemienną po dwa tygodnie, która tak naprawdę od początku nie była stosowana. Dzieci były ze mną, a były mąż często je brał.
Obecnie, po dwóch latach, w większości dzieci są ze mną, widzą się z ojcem dwa popołudnia w tygodniu i jeden dzień na weekend. Ojciec oddaje tylko za rachunku typu: za ubranie, za szkolne artykuły, dentysta.

Zakładam sprawę o ustalenie miejsca pobytu dzieci, żeby prawnie wynikało, że są jednaj ze mną, wraz z wnioskiem o zabezpieczenie miejsca pobytu.

Ponadto chcę złożyć pozew o alimenty. Wiem od mojej adwokat, że nie możemy tego zrobić w jednym pozwie i w jednym czasie.

Czy mogę złożyć pozew o ustalenie miejsca pobytu dzieci, a w momencie, kiedy zostanie nadana sygnatura akt, złożyć pozew o alimenty wraz z wnioskiem o zabezpieczenie alimentów na czas rozprawy?
Czy lepiej dopiero po wyroku w sprawie ustalenia pobytu dzieci?

Czemu się spieszę- chciałabym, żeby ojciec dzieci zaczął w końcu płacić za ich utrzymanie, a nie jedynie 300 zł miesięcznie, a wiem, że rozprawa pierwsza trwać może kilka miesięcy.

Czy prawdopodobne jest, że sąd przychyli się do zabezpieczenia alimentów, pomimo braku rozstrzygnięcia sprawy o miejsce pobytu?

Będę wdzięczna za odpowiedź.

Ponadto chcę złożyć pozew o alimenty. Wiem od mojej adwokat, że nie możemy tego zrobić w jednym pozwie i w jednym czasie.

Czy mogę złożyć pozew o ustalenie miejsca pobytu dzieci, a w momencie, kiedy zostanie nadana sygnatura akt, złożyć pozew o alimenty wraz z wnioskiem o zabezpieczenie alimentów na czas rozprawy?
Czy lepiej dopiero po wyroku w sprawie ustalenia pobytu dzieci?
Można składać oba pisma jednocześnie nie czekając na nadawanie sygnatur. Obie te sprawy i tak będą rozpatrzone rozłącznie ponieważ należą do innych trybów postępowania. Co do zabezpieczenia to można tylko spekulować. Należałoby uzasadnić, że dzieci mieszkają z Panią i nie otrzymuje Pani na ich utrzymanie alimentów. Reszta będzie zależeć od uznania sędziowskiego oraz ewentualnej odpowiedzi na pozew (sąd może poczekać z podjęciem postanowienia o udzieleniu zabezpieczenia do czasu pierwszej rozprawy a nawet orzec o tym zabezpieczeniu później lub w ogóle wniosek oddalić). Natomiast rozstrzygnięcie o miejscu pobytu nie jest warunkiem niezbędnym do uzyskania alimentów ponieważ sąd w sprawie o alimenty we własnym zakresie dokonuje ustaleń odnośnie miejsca zamieszkania dziecka.

Powrót