test językowy

• Autor wątku Autor wątku nicolask
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nicolask

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, Czy ktoś może się orientuje jak wygląda test z języka i ustroju w Niemczech obowiązujący przy nadaniu obywatelstwa niemieckiego?? Czy na dzień dzisiejszy test ten jest obowiązkowy we wszystkich landach? (chodzi o nadanie obywatelstwa poprzez zawarcie związku małżeńskiego z obywatelem Niemiec).
Z góry dziękuję za odpowiedź.

dziękuję, znam tą stronkę, nieraz mi pomogła, jednak żadnych szczegółów jak wygląda egzamin i czy na dzień dzisiejszy wszędzie jest obowiązkowy (chodzi mi o NRW, Kreis Warendorf) się nie doszukałam;(
Wiem tylko, że od września ma to być ujednolicone w całych Niemczech.

Nurtuje mnie jeszcze pytanie z troszeczkę innej beczki, a mianowicie znajoma -18 lat po ślubie z Niemcem (takim prawdziwym z dziada pradziada) , od 18 lat mieszkająca w Niemczech, biegle mówiąca po niemiecku, pracująca, jedno dziecko, w ostatnich dniach dowiadywała się w sprawie obywatelstwa niemieckiego dla siebie i o dziwo w RATHAUSIE w Beelen (NRW, Kreis Warendorf) URZĘDNICZKA POWIEDZIAŁA JEJ, ŻE, WARUNKIEM OTRZYMANIA PRZEZ NIĄ OBYWATELSTWA NIEMIECKIEGO JEST ZRZEKNIĘCIE SIĘ POLSKIEGO!!!!!!!!
Nie bardzo chce mi się wierzyć w ten fakt, tym bardziej, że właśnie na http://www.sozpol.com jest wyrażnie napisane <<OBYWATELSTWA POLSKIEGO Z POWODU ZASADY WZAJEMNOŚCI ZRZEKAĆ SIĘ NIE TRZEBA>>

Gdzie leży prawda? obiecałam, że postaram się coś na ten temat dowiedzieć ???

witam

moja zona wlasnie robi taki kurs. nazywa sie to "integrationskurs" i jest robiony przez caritas. lektury tego kursu sa:

http://www.amazon.de/Schritte-Audio-CD- ... 383&sr=8-4

sa 6 schritte. trwa 6 miesiecy i otrzymujesz certifikat który pozwala ci starac sie o obywatelstwo (ale dopiero po 3 latach pobytu w DE i malzenstwie). kosztuje 100€ na miesiac. przy zdaniu mozesz starac sie o odzyskanie 50% kosztów.

a co do obywatelstwa polskiego moge powiedziec, ze to zalezy od uzednika, miasta, landu usw. itd. nie moga od ciebie tego zadac ale robia to. osobiscie mysle, ze i dobrze bo po cholere ci jeszcze polskie pochodzenie jak chcesz niemieckie ? albo , albo .

cu
niewidoczny

Powrót