Test klasyfikacyjny

• Autor wątku Autor wątku slomotionme
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

slomotionme

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mam małe wątpliwości, w związku z tym muszę poprosić o pomoc kogoś, kto może znać się na tym bardziej niż ja. Mianowicie- mój chłopak jest w 2. klasie LO. Na 1. semestr miał wystawiony "niedostateczny" z matematyki (średnia ocen około 1.4). Na początku 2. semestru miał test klasyfikacyjny, którego nie zdał. Zapowiedziane mu zostało, że test zostanie powtórzony w czerwcu. W związku z tym mam kilka pytań:
-Czy słuszne jest przeprowadzanie testu klasyfikacyjnego, gdy uczeń, który opuścił ponad 55% zajęć, nie miał wystawionej "nieklasyfikacji" na semestr tylko ocenę "niedostateczną" (to tak jakby nieobecności poszły w zapomnienie i ocena została wystawiona z ocen cząstkowych)?
-Czy wyniki takiego testu są wiążące?
-Co, gdy test zostanie "oblany", a całoroczna średnia ocen będzie wskazywała na wystawienie oceny dopuszczającej (powyżej 1.75)?
-Czy może ten test działa jako "poprawienie" semestru 1.? A jeśli tak jest to dlaczego? Przecież średnia ocen z 1. semestru i tak się nie zmieni (1.4), a rzekomo semestr ten będzie zaliczony.
Dziękuję za pomoc.

Zacząć należy od tego, że uczeń może być nieklasyfikowany, a nie musi być nieklasyfikowany. Mógł więc nauczyciel wystawić ocenę ndst. pomimo 55% jeżeli miał podstawy do wystawienia oceny.
Ów test, o którym piszesz, nie był żadnym testem klasyfikacyjnym, takowych nie ma, a nauczyciel w taki właśnie sposób sprawdził zakres wiedzy obowiązujący w 1 semestrze, liczba godzin opuszczonych nie ma tu żadnego znaczenia.

slomotionme napisał:
-Czy wyniki takiego testu są wiążące?

Tak, a dlaczego nie miałyby być wiążące?

slomotionme napisał:
-Co, gdy test zostanie "oblany", a całoroczna średnia ocen będzie wskazywała na wystawienie oceny dopuszczającej (powyżej 1.75)?
.

Może otrzymać ocenę ndst. Ostateczna decyzja w rękach nauczyciela.

slomotionme napisał:
-Czy może ten test działa jako "poprawienie" semestru 1.? A jeśli tak jest to dlaczego? Przecież średnia ocen z 1. semestru i tak się nie zmieni (1.4), a rzekomo semestr ten będzie zaliczony.
.

Tak działa jako poprawienie dlaczego? odpowiedź w PSO i SSO.

Powrót