test trzecioklasisty

• Autor wątku Autor wątku andzela335
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

andzela335

Użytkownik
Odpowiedzi
38
Witam czy dziecko ma obowiązek wzięcia udziału w konkursie operon?Czy ja jako matka mogę się na to nie zgodzić?
I ostatnie pytanie czy nauczyciel może dawać te testy z 2015 roku(bo takie córka przyniosła) żeby dziecko robiło je w domu a potem je oceniać?

Jeżeli na konkurs zostało wybranych kilkoro dzieci, w tym Twoje, to możesz nie wyrazić na to zgody. Inaczej sytuacja wygląda, jeżeli nauczyciel założył, że będzie to forma sprawdzianu umiejętności dla całej klasy - wówczas uważam, że oczywiście możesz się upierać, tylko weź pod uwagę fakt, że dziecko może poczuć się wyobcowane - cała klasa pisze, a ono nie. Po drugie, jeżeli jest to sprawdzian umiejętności dla całej klasy, to na pewno zakończy się to wystawieniem ocen, czyli dziecko nie będzie mieć oceny.

Nauczyciel może dawać testy z lat poprzednich, a potem je oceniać. Robi to po to, aby oswoić dzieci ze strukturą testu, procedurą jego przeprowadzania, mieszczenia się w czasie i utrwalania podstawowych umiejętności.

BS82 napisał:
Inaczej sytuacja wygląda, jeżeli nauczyciel założył, że będzie to forma sprawdzianu umiejętności dla całej klasy
Też tak uważam, z tego co mi wiadomo egzamin z OPERONU jest płatny, a nie znam przepisu który w takim przypadku pozwalałby nauczycielowi zobligować ucznia do pisania takiego egzaminu.

Powrót