Testament a dziedziczenie wnukow

• Autor wątku Autor wątku Anita87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anita87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
Mam mały problem.z 9 lat temu moja babcia poznała faceta,oczywiscie rozwodka.zmarl z grudniu 2009 roku,zyl z nami i mieszkal,z rodzina nie utrzymywal kontaktu,nie pomagali mu w niczym,napisal przed smiercia testament,w ktorym wydziedzicza synow a jako jedyna spadkobierczynia jest wlasnie moja babcia.zostal po nim samochod czy wnukowei maja do niego jakies prawo??w testamencie nie ma o nich wogole mowy,tylko o babci ze jest jedyna spadkobierczynia.Czy maja ci wnukowie wogole prawo do sadzenia sie o ten samochod czy jego czesc??prosze o odpowiedz :Dz gory dziekuje

Z tego co wiem, jeśli spadkodawca pozostawił testament, w którym oświadczył, że jego wolą jest, by cały majątek odziedziczyła jego żona, wnukowie nie mają prawa do nabycia spadku.

ale babcia nie byla jego zona,poprostu raze zyli,a wnukowie jako rodzina nie maja wogole prawa do samochodu i nie musi ich babcia splacac??

w testamencie nie napisal ze wydiedzica ich anie ze im cos zostawia.....

Jest pewna hierarchia. Najpierw dziedziczą małżonkowie, konkubinat. Następnie dzieci, rodzice, rodzeństwo. W przypadku, gdy jest pozostawiony testament z ostatnią wolą, wnukowie, nie mają prawa do ubiegania się o spadek. Jeśli Twoj dziadek - spadkodawca, uwzględnił tylko twoją babcię - spadkobierce w testamencie, w tym przypadku nie ma opcji dziedziczenia przez wnuków.

Poza tym, w świetle prawa, nie jest Pani jego rodziną, skoro Twoja babcia, nie była w związku małżeńskim ze zmarłym.

nie jestem,chodzi mi tylko o babcie, ktora jest spadkobierczynia i wnukow,jesli nie maja prawa do spadku to maja pewnie prawo do zachwoku...jest mozliwosc oddalenia ich od tego jesli w testamencie jest napisane ze nie bylo kontsktu ani nie opiekowali sie nie nim??mozna ich uznac za niegodnych tego zachowku??

Nie jestem specjalistką w tych sprawach, ale z tego co mi wiadomo, skoro w testamencie był zapis spadkodawcy, odnośnie jego woli, wszyscy potencjalni spadkobiercy, muszą się ustosunkować do woli spadkodawcy ( w tym przypadku do woli dziadka, którego wolą było przekazanie majątku babci).

Powrót